Ústavní soud zrušil část vyhlášky o odměnách exekutorů

Exekutorům se v některých případech sníží odměny. Ústavní soud dnes jako protiústavní zrušil část příslušné vyhlášky. Norma exekutorům umožňovala získávat vysoké odměny i tehdy, kdy vyvinuli na zajištění dluhu jen minimální úsilí. Například takové, které spočívalo jen v administrativě. Šlo třeba o případy, kdy dlužník uhradil pohledávku dobrovolně ještě před samotnou exekucí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústavní soud

Ústavní soud | Foto: www.usoud.cz

Exekutoři v některých případech mohli dostat vysoké odměny odvozené od výše vymáhané částky, i když dlužník uhradil pohledávku dobrovolně. Mnohdy šlo o statisíce korun. Příjmy exekutorů budou do nové úpravy problematiky výrazně nižší.

Ústavní soudkyně Ivana Janů zdůraznila, že soudu v žádném případě nešlo o zmírnění postihu dlužníků, ale pouze o nápravu systému odměňování exekutorů.

"Co ústavní soud vlastně namítal? Že ta odměna není proporcionální. Že musí do určité míry reflektovat práci exekutora. Protože, když exekutor udělá exekuci přikázáním pohledávky z účtu dlužníka, tak je to jeden úkon. Na rozdíl, když dělá exekuci prodejem movitých nebo nemovitých věcí, ty movité věci musí sepsat, uskladnit, zorganizovat dražbu - čili je to mnohem náročnější," připomněla Janů.

Milan Kopp, Vladan Dokoupil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme