Hrad a katolická církev spějí ke spolupráci při správě katedrály

Prezidentská kancelář a katolická církev možná budou spravovat katedrálu svatého Víta společně. Vyplývá to z prohlášení obou stran po dopoledním jednání. Jak konkrétně by měla spolupráce vypadat, zatím ale není jasné. Schůzka skončila i dohodou o předávání konkrétních objektů na Pražském hradě včetně katedrály zpět státu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

katedrála Sv. Víta

katedrála Sv. Víta | Foto: Jan Rosenauer

Podrobnosti Radiožurnálu řekl tajemník prezidenta Ladislav Jakl: "Existují různé návrhy a nápady na vzájemnou spolupráci při správě katedrály, protože přeci jenom je to jak místo významné turisticky, tak je to místo liturgicky významné, a v těchto věcech bude třeba nějak spolupracovat. A v tomto smyslu si obě strany připraví během nejbližší doby různé návrhy a nápady a budou o nich pak diskutovat."

Dohodu o předávání dalších objektů na Pražském hradě včetně Svatovítské katedrály státu potvrdil sekretář biskupa Václava Malého Jan Kofroň: "V pondělí bude pokračovat již započaté předávání objektů ve Vikářské ulici a dále bude probíhat vypracovávání podkladů pro předání katedrály. Obě strany připravují návrhy o vzájemné spolupráci při její správě."

Premiér Mirek Topolánek by přivítal, kdyby stát a církev dokázaly najít společnou řeč: "Dohoda státu a církve je podle mne ideální řešení, protože ten soudní spor je nesmysl, vyvolává zbytečné emoce. A ono je skutečně složité určit, komu chrám patří, protože historie se všelijak podivně vyvíjela. Já to považuji za ideální řešení," řekl Topolánek Českému rozhlasu v Bruselu.

Nedávným rozhodnutím Nejvyššího soudu se téměř čtrnáct let trvající spor o vlastnictví katedrály vrátil před okamžik, kdy Městský soud v Praze přiřkl chrám církvi. Stát proto nyní usiluje o to, aby chrám spravoval stejně jako do loňského roku. Nejbližší jednání u Obvodního soudu pro Prahu 1, kam se kauza vrácí, má být 3. května.

Milan Kopp, Marika Táborská, Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme