Na stovkách českých radnic a úřadů zavlály tibetské vlajky

Vyvěšením tibetské vlajky si v Česku stejně jako v dalších zemích sympatizanti svobodného Tibetu připomněli 48. výročí násilného potlačení povstání ve Lhase čínskou armádou. Akce Vlajka pro Tibet symbolizuje nejen podporu tibetské samostatnosti, ale také dodržování lidských práv všeobecně. Radnice v České republice se k této celosvětové akci připojují už 11 let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vlajka pro Tibet

vlajka pro Tibet | Foto: Jihomoravský kraj

Ještě před čtyřmi lety modročervenou vlajku se zlatým sluncem vyvěsilo něco přes 100 radnic, dnes už jich je pětkrát více. Velkým úspěchem pro organizátory je vlajka, která visí poprvé na centrálním úřadu, a to na ministerstvu životního prostředí, čímž veřejně protestují proti brutální anexi Tibetu Čínou.

"To povstání bylo potlačeno nesmírně krutě, mluví se o 200.000 mrtvých, ale to ještě nebyla ta poslední rána, která na Tibeťany dopadla, protože v 60. letech, za období takzvané kulturní revoluce, trpěli Tibeťané stejně," popisuje povstání v roce 1959 komentátor Radiožurnálu Milan Slezák.

Za dodržování lidských práv v Tibetu pochodovali i lidé v Praze. Průvod, který končí u čínské ambasády, pořádala organizace Amnesty International. Asi 70 jeho účastníků se neúspěšně pokusilo předat zástupcům velvyslanectví petici. Ambasáda celou akci označila za nepřípustné vměšování se České republiky do vnitřních záležitostí Číny.

Tibet se stal v roce 1949 samostatnou administrativní jednotkou v rámci Čínské lidové republiky. O dva roky později byla podepsána dohoda, která přiznávala Tibetu vnitřní autonomii, ale nebyla nikdy dodržována. V roce 1959 bylo krvavě potlačeno protičínské povstání a ze země odešel do exilu dalajláma.

Kampaň na podporu Tibetu vznikla v polovině minulého století v západní Evropě a měla velký ohlas. Česká republika se k ní přidala poprvé v roce 1996, kdy vlajku vyvěsily čtyři radnice.

Milan Kopp, Marika Táborská, Jiří Kokmotos Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme