Schwarzenberg nechápe důvod, proč jednat v rámci EU o americké základně

Český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg nechápe, proč by se otázka amerického systému protiraketové obrany měla řešit na půdě Evropské unie. Šéf naší diplomacie to řekl Českému rozhlasu v Berlíně, kde se účastnil konference o evropsko-izraelském dialogu. Z řady zemí starého kontinentu přitom zaznívá požadavek, aby se rozmístění základen protiraketového štítu v Česku a Polsku stalo unijní agendou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

radar RAT-31 DL

radar RAT-31 DL | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Ministr Schwarzenberg se domnívá, že se starým a novým členským státům Evropské unie neměří v otázce protiraketového deštníku stejným metrem. "Rozmístění amerických radarových zařízení ve Velké Británii a Grónsku svého času nikomu z evropských politiků nevadilo," poznamenává šéf české diplomacie.

"Myšlenka je, co si ti noví členové dovolují, že mají samostatné vztahy se Spojenými státy. Měli by se spíše ptát nás starých a zkušených členů Evropské unie a neměli by mít vlastní nápady," vysvětluje svůj pocit z názorů na půdě Evropské unie Schwarzenberg.

Karel Schwarzenberg je ochoten o tématu na jakékoli unijní rovině mluvit, ale nechápe, co by to mělo přinést. Česká republika teď proti hlavnímu evropskému proudu kráčí nejen v otázce protiraketového štítu, ale také ve věci základního unijního dokumentu. Podle českého ministra si ale tahle dvě témata nikdo vědomě nespojuje.

"Jak mi jeden významný evropský politik z Německa sám řekl, vidí, že naše postoje k evropské ústavě jsou velice rozumné a že se s nimi může ve většině ztotožnit. Myslím, že v této otázce hrajeme velmi kladnou roli a že se rozpoznává, že to, co se psalo dříve, tedy že budeme bořit Evropskou unii, je hloupost," dodává Schwarzenberg.

Jiří Hošek, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme