Politici začali mluvit o zrušení poslanecké a senátorské imunity

Předseda sociální demokracie Jiří Paroubek chce v poslaneckém klubu své strany navrhnout úplné zrušení imunity zákonodárců, protože ji pokládá za přežitek. O omezení imunity budou hlasovat poslanci na základě návrhu ústavní novely, kterou minulý týden schválil Senát.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

budova Poslanecké sněmovny

budova Poslanecké sněmovny | Foto: Marián Vojtek

Senát navrhuje razantně omezit trestní imunitu zákonodárců. Vztahovat by se měla jen na jejich projevy v parlamentu. Jiří Paroubek by ale imunitu zrušil úplně: "Tak já osobně, a to říkám za sebe, nikoliv za poslanecký klub, protože o tom musíme v rámci klubu ještě debatovat, bych neměl žádný problém s tím, kdyby neexistovala žádná imunita poslanců."

Paroubek ale připouští, že ho možná jeho spolustraníci v poslaneckém klubu přehlasují a návrh sociální demokracie nebude tak radikální.

Změnit podmínky imunity by chtěl i předseda lidovců Jiří Čunek. Uvedl, co konkrétně mu vadí: "My jsme přesvědčeni o tom, že by po dobu mandátu imunita být měla, ale po ukončení mandátu už by být neměla."

Zatím platí, že pokud parlament svého člena k trestnímu stíhání nevydá, je už v daném případě navždy vyloučeno. Někteří poslanci chtějí zrušit přestupkovou imunitu. Zákonodárci si teď mohou vybrat, zda nechají například dopravní přestupky projednat imunitními výbory, nebo zaplatí pokutu jako běžní občané.

Předseda Senátu Přemysl Sobotka z ODS se ale přimlouvá za to, aby poslanci předloženou novelu schválili a neprosazovali vlastní změny, protože se nedá odhadnout, jak by pak hlasování ve sněmovně dopadlo: "Věštit z křišťálové koule neumím, ale podle mého názoru už bychom měli dát pokoj s jakýmikoliv vyjádřeními, že imunitu zrušit ano a následně hlasujeme proti zbavení imunity."

Problém je v tom, že snahy o změny by paradoxně mohly návrh omezení imunity zablokovat. Současná iniciativa je totiž už třináctým pokusem, jak snížit lidmi tolik kritizovanou podobu ochrany zákonodárců. Všechny předchozí pokusy zkrachovaly na tom, že se hlasující nedokázali shodnout na míře a podobě omezení, takže imunita zatím zůstávala beze změny.

Jitka Hanžlová, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme