Kandidátem na prezidenta by podle LN mohl být Jiří Dientsbier

Jiří Dientsbier - to je podle Lidových novin další kandidát na prezidentský úřad poté, co Vladimír Špidla a Marie Benešová nominaci odmítli. Žáci druhého stupně se budou moci vzdělávat doma, informují Hospodářské noviny. Mladá fronta Dnes zjistila, že veřejná prostituce by mohla být trestaná jako výtržnictví. Osud přerovské památky Komuna nebyl ojedinělý, píše Právo.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

domácí tisk

domácí tisk | Foto: Marián Vojtek

Dnešní celostátní deníky se věnují opětovné kandidatuře Václava Klause na post prezidenta. Lidové noviny zjišťovaly, koho by mohla opozice navrhnout jako protikandidáta. Ve hře o funkci hlavy státu měli být například český eurokomisař Vladimír Špidla nebo bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová.

Oba to ale odmítli. Opozice se tak zatím částečně shodla jen na Jiřím Dientsbierovi, někdejším ministru zahraničí. Ten podle deníku řekl, že čeká na seriózní nabídku.

Dientsbiera prosazují hlavně sociální demokraté. Pochvalně se o něm vyjádřil i předseda KSČM Vojtěch Filip. Komunisté ale možná budou mít vlastní kandidátku. Biochemička Marie Stiborová se už jednou volby účastnila. V roce 1993 stála proti Václavu Havlovi. ČSSD svého kandidáta chtějí oficiálně představit nepozději do tří měsíců.

Povinná školní docházka možná zmizí z českých zákonů. Jak píšou Hospodářské noviny, ministerstvo školství uvažuje o tom, že by umožnilo rodičům, aby své dítě vzdělávali sami. Dosud to bylo možné jen u žáků prvního stupně. Od září už by nemusely chodit do školy ani děti starší.

Dosud se ministerstvo školství obávalo toho, že rodiče nebudou umět svým dětem těžší látku, například z chemie nebo fyziky, vysvětlit. Součástí osnov jsou také dva cizí jazyky. Rodiče ale argumentují tím, že si na to mohou najmout soukromé učitele. Ve většině zemí Evropy je domácí vyučování běžné.

Ministerstvo vnitra má nápad, jak dostat prostituci z českých měst. Jak píše Mladá fronta Dnes, využít chce trestního zákoníku. Vytlačit komerční sex z ulic se zatím nepodařilo. Lze ho totiž regulovat jen městskou vyhláškou, a ta platí pouze na území obce, která jí vydala. Prostituce se tím proto jen posune těsně za hranice města.

Ministerští úředníci s vyhláškami počítají i nadále, ale navíc navrhují, aby se nabízení komerčního sexu trestalo jako výtržnictví. Policie by tak mohla obvinit i zákazníka. Například v Dubí nedávno zájemci o sexuální služby obtěžovali ženy, které čekaly na autobus. Spletli si je s prostitutkami. Právě to by mohla část trestního zákoníku podchytit.

Právo zjistilo, že osud přerovské památky Komuna nebyl ojedinělý. Dům před demolicí nezachránila ani snaha ministerských úředníků znovu ho vyhlásit kulturní památkou. Podobně na tom je třeba zemědělská usedlost Holkov na Českokrumlovsku či barokní sýpka v Kolodějích nad Lužnicí.

Do té se někdo vloupal a ukradl dřevo použité na její stavbu. Takto u nás chátrají desítky staveb. Například městské lázně v Teplicích nebo gotická tvrz v Konecchlumí na Jičínsku.

Její majitel se nedávno dostal před soud. Z památky totiž loni vyřezal všechny dřevěné konstrukce a zbylé obvodové zdi pomalu padají. Chrudimští památkáři udělali chybu, na kterou doplatily středověké sklepy v centru Chrudimi. A v Hrozňatově se zase tamní úřady nemohou dohodnout s majitelem zámku ze třináctého století, ten rychle chátrá.

Pražská hromadná doprava se potýká s vandaly. Podle Mladé fronty Dnes teď hlavně metro zažívá každodenní útoky sprejerů. Mladíci v kuklách jsou navíc vynalézaví. Například nedávno jeden z nich přivázal nákupní vozík za poslední vůz metra.

Ve stanicích bývá v noci jen jeden dozorčí, a ten si kvůli nedostatku kamer útoku často ani nevšimne. Odstraňování škod po vandalech přijde pražský Dopravní podnik až na padesát milionů korun ročně. Jen poškrábaných oken je v pražských dopravních prostředcích každý rok skoro šest tisíc.

Julie Rákosová, Marián Vojtek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme