Vyškov zbavil Gottwalda čestného občanství

Klement Gottwald už není čestným občanem Vyškova. Dnes odpoledne o tom většinou dvaceti hlasů rozhodli zastupitelé. Odebrání čestného občanství prvnímu komunistickému prezidentovi, který je považovaný za tamního rodáka, předcházela bouřlivá diskuse, kterou vyvolalo několik členů KSČM.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Klement Gottwald

Klement Gottwald | Foto: Archiv ČRo

Podnět ke zrušení čestného občanství Klementa Gottwalda dala Konfederace politických vězňů a městská rada návrh doporučila. Pro návrh dnes hlasovalo 20 z 27 přítomných zastupitelů. Proti byli tři komunisté, další dva zastupitelé KSČM a dva ČSSD se hlasování zdrželi.

Podle starosty Vyškova Petra Hájka získal Gottwald ve Vyškově čestné občanství dříve než v jiných městech. "My jsme se domnívali, že ta euforie byla po roce 1948, jak to bývalo v jiných městech, ale nakonec jsme zjistili, že tady už to bylo po roce 1945. To bylo spíš poplatné době po druhé světové válce, kdy nás osvobodila Rudá armáda. Takže to klima asi bylo takové, že to navrhovali napříč politickým spektrem. To ale nevíme, k tomu jsme se nedostali," řekl Českému rozhlasu Hájek.

Gottwald je považovaný za vyškovského rodáka, v období totality do města jezdily zájezdy prohlížet si jeho rodný domek. Podle nedávných informací jihomoravské MfDnes se ale ve stavení v místní části Dědice Gottwald možná nenarodil.

Klementa Gottwalda zbavili v uplynulých letech čestného občanství v mnoha českých městech, například minulý rok v Semilech či Plzni. Ještě předtím také ve Šternberku, Znojmě, Jihlavě, Kladně v Uherském Brodu, v Domažlicích, Šumperku, Přerově, Brně, Žatci, Duchcově, Opavě či Pardubicích. Skupina měst rozhodnutí přijala krátce po listopadu 1989, mezi nimi byly Louny, Pardubice a Praha.

Jiná města naopak Gottwaldovi čestné občanství nechala. Odůvodněním bývá, že nechtějí opravovat historii. Platí to například o Chrudimi, Českých Budějovicích, Valašském Meziříčí či Turnově.

Zuzana Kopuletá, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme