Brněnský pomník Rudoarmějců vyvolává spory

Nečekaný spor se rozhořel v tomto týdnu kolem obnoveného pomníku padlým Rudoarmějcům v Brně-Králově Poli. V souladu s mezistátní smlouvou se totiž na kamenný pylon po více než půldruhém desetiletí vrátil kromě hvězdy i srp a kladivo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

S rozhodnutím magistrátu ale nesouhlasí radní z Králova Pole. Místostarosta občanský demokrat René Pelán - dokonce nechal v noci na úterý tento symbol odstranit. Zástupce Konfederace politických vězňů František Křivka považuje tento krok za správný:

"Je v pořádku, že je tady hrob vojáků Rudé armády. Ten je symbolizován pomníkem i nápisem. Ale ten symbol nesvobody a útlaku tam nepatří. To nebyl symbol Rudé armády, ale symbol komunistické strany. Navíc to nebyli jenom příslušníci Rudé armády, ale Brno osvobozovala také rumunská armáda," řekl Křivka.

Spory kolem obnoveného pomníku padlým Rudoarmějcům v Brně-Králově Poli se teď zabývá policie. Včera odpoledne ukončila hlídka protest několika mladých aktivistů, kteří na transparentech srovnávali srp a kladivo z pomníku s hákovým křížem jako symboly dvou podobných totalit.

Obnovený srp a kladivo nechal už předtím z pomníku v noci odstranit místostarosta Králova Pole Pelán. Odůvodnil to tvrzením, že použití symbolu je v rozporu se zákonem. To se ale podle brněnské policejní mluvčí Andrey Procházkové nepotvrdilo.

"Samotný podnět, který podal už minulý týden, tedy jestli znak srpu a kladiva je trestným činem, tak podle znalce se v tomto případě nejedná o trestný čin podpora a propagace hnutí směřující k potlačení práv a svobod občanů," dodal mluvčí.

Ivan Holas, Vilém Janouš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme