Politici i pamětníci si připomínají výročí okupace v roce 1968

Je tomu přesně 39 let, co vojska pěti států Varšavské smlouvy vtrhla do Československa. Jejich invaze ukončila pokus o reformu socialistického režimu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pietní akt u budovy rozhlasu

pietní akt u budovy rozhlasu | Zdroj: ČTK

Na srpnové události roku 1968 vzpomínají lidé mimo jiné před budovou Českého rozhlasu v Praze na Vinohradské třídě. Budovu tehdy okupanti obsadili jako jednu z prvních, aby zabránili svobodnému šíření informací. V půl osmé ráno k budově dorazilo šest tanků. Na Rozhlas dopadaly střely a nad hlavami stovek lidí, kteří se snažili zabránit okupantům v postupu, létaly antonovy. Do éteru ale ještě redaktoři stihli mimo jiné odvysílat stanovisko nejvyššího vedení komunistické strany.

Pietní akt na Vinohradské ulici jako tradičně zahájil generální ředitel Českého rozhlasu Václav Kasík, další projevy pronesli předseda Senátu Přemysl Sobotka, šéf Poslanecké sněmovny Miloslav Vlček a také premiér Mirek Topolánek. Za Pražany vystoupil primátor Pavel Bém a přišli i zástupci armády.

V souvislosti se srpnovou okupací zemřelo přes sedmdesát lidí. Nejvíc obětí bylo v Praze. Lidé ale umírali například i v severočeském Liberci nebo v Brně. V moravské metropoli byli 21. srpna 1968 zabiti dva lidé, o rok později při demonstracích k výročí okupace další dva. Žádné z těchto úmrtí v té době nebyla řádně prošetřena a ani při obnoveném vyšetřování po roce 1989 se nepodařilo zjistit žádné nové skutečnosti.

Ivana Bernáthová, Vlasta Gajdošíková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme