Starostové chtějí odškodnění za případné umístění radaru v Brdech

Starostové brdských obcí požadují kompenzaci, za to, že budou mít za humny radar. Svůj požadavek na morální i finanční odškodnění dnes přednesli na schůzce s vládním koordinátorem Tomášem Klvaňou. Starostové si kompenzace za případnou stavbu protitraketové obrany v nedalekém vojenském újezdu představují podobně, jako tomu je například u severomoravských obcí, kde se těží uhlí. Tomáš Klvaňa považuje požadavek za zajímavý a přednese ho vládě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

radar RAT-31 DL

radar RAT-31 DL | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Vládní vyjednavač Tomáš Klvaňa se dnes ve Spáleném Poříčí setkal se zástupci devíti obcí. Na rozdíl od minulosti, kdy bývaly debaty velmi ostré, tentokrát zazníval na jednání podstatně smířlivější tón. Naprosto jednoznačný odpor proti radaru tentokrát nezazněl a více se hovořilo o tom, co by mohly obce díky americké základně získat.

"Vláda České republiky by měla připravit rozvojový program pro Brdy," potvrzuje hejtman Plzeňského kraje Petr Zimmerman. "V oblastech, za které neseme zodpovědnost jako kraj, ať už jsou to komunikace druhé a třetí třídy, bez ohledu na to, jak dopadne jednání o americkém radaru, jsme připraveni této oblasti pomoci. Bez ohledu na to, zda to sněmovna schválí nebo ne. Jde nám o to, aby se v této oblasti dalo žít možná o trochu lépe než v předchozích letech," slibuje Zimmerman.

Starosta Spáleného Poříčí Pavel Čížek z dnešního jednání odcházel spokojený, přestože základní požadavek jeho města, aby byl radar posunut hlouběji do nitra vojenského prostoru, zatím vyslyšen nebyl. "Radar je ve velké blízkosti našich obcí, proto nás zajímají hlavně zdravotní důsledky. Jednání bylo určitým průlomem, protože ke zdravotním informacím jsme se dostávali jen velice ztěžka nebo neoficiálně. Tady jsme měli možnost jednak získat podrobnou studii a hlavně diskutovat i s panem doktorem Bednarčíkem, který se na tyto věci dlouhodobě specializuje. Také jsme zjistili, že studie budou pokračovat dalšími měřeními, abychom měli naprostou jistotu," řekl Českému rozhlasu Čížek.

Někteří starostové jednání s Tomášem Klvaňou odmítli. Tvrdí, že pro ně není partnerem, a sami svolali na pátek setkání zhruba čtyřiceti starostů do Rožmitálu pod Třemšínem. Vládního zmocněnce tam nepozvali. Obce, které protestují a stavbu radaru nechtějí, uvažují o založení svazu obcí proti radaru.

Radar by v Česku mohl stát u obce Míšov na Plzeňsku. Většina Čechů ale jeho umístění v ČR odmítá. Topolánkův kabinet začal s Američany o jeho stavbě oficiálně vyjednávat letos v březnu. Zhruba do konce roku chce Washington znát konečné české stanovisko.

Zdeněk Hejkrlík, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme