Tým Národní knihovna zatím jen vymezil témata pro expertní skupiny

Za zavřenými dveřmi se dnes dopoledne odehrála první schůzka pracovního týmu, který bude řešit situaci kolem zamýšlené nové budovy Národní knihovny. Jednání v rezidenci pražského primátora Pavla Béma se zúčastnilo jen předsednictvo skupiny. Autor vítězného návrhu na budovu Národní knihovny, architekt Jan Kaplický, kvůli práci v zahraničí chyběl.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

budoucí podoba Národní knihovny

budoucí podoba Národní knihovny | Foto: Národní knihovna ČR

Na dnešním prvním jednání se tedy sešli Pavel Bém, šéf Národní knihovny Vlastimil Ježek a představitelé ministerstva kultury a některých odborů magistrátu. O čem pracovní skupina jednala, to Českému rozhlasu řekl mluvčí pražského magistrátu Jiří Wolf:

"Hlavním tématem toho dnešního setkání týmu Národní knihovna bylo vymezení témat, kterými se budou zabývat jednotlivé expertní skupiny. Ty jsou tři: skupina architektonická, skupina památkářů a skupina právní. Poprvé se sejdou v průběhu příštího týdne. Další jednání by pak měla následovat v pravidelných intervalech tak, aby to postupovalo někam dopředu."

Tým Národní knihovna by se měl sejít zase za dva týdny. Podle Béma existuje v souvislosti s případnou výstavbou knihovny podle Kaplického studie na Letné pět potíží. Jsou to pozemky, územní plán, dodržení pravidel mezinárodní architektonické soutěže a památkářské hledisko a peníze na výstavbu.

Na Letné dnes bude happening na podporu knihovny

Happening na podporu výstavby nové Národní knihovny připravili studenti a absolventi architektury. Jak Českému rozhlasu řekl jeden z organizátorů Dominik Herzán, položen bude i základní kámen nové Národní knihovny: "Bude tam i několik částí, které souvisí přímo s knihovnou. To znamená například četba z knih, několik scének a celé to bude trvat zhruba půl hodiny."

Kateřina Tomečková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme