Premiér: J. Čunek musí vyvrátit podezření, nebo odejít z vlády

Pokud lidovecký vicepremiér Jiří Čunek rychle a hodnověrně nevysvětlí podezření ze zneužívání sociálních dávek, nemůže zůstat ve vládě. Prohlásil to dnes premiér Mirek Topolánek. S Čunkem chce ale předseda vlády ještě mluvit. Vicepremiér slíbil svým stranickým kolegům záležitost vysvětlit jasně a průkazně. V pět hodin odpoledne se k situaci vyjádří na mimořádné tiskové konferenci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

J. Čunek, M. Topolánek, M. Kalousek a M. Bursík

J. Čunek, M. Topolánek, M. Kalousek a M. Bursík | Zdroj: ČTK

"Ta pochybnost, kterou všichni máme, přetrvává. Pokud Jiří Čunek opravdu bral sociální dávky, tak v té době současně nemohl mít majetek v té výši, protože by žádné sociální dávky nedostal. Ta pravidla platí už delší dobu. Pochybnosti bude muset vyvrátit a já mu chci dát šanci několika dnů, aby to udělal. Je třeba, aby to Jiří Čunek hodnověrně vysvětlil, jinak nemá nárok setrvávat dále v mé vládě," řekl Mirek Topolánek.

Premiér Mirek Topolánek chce razantně řešit i únik neveřejných informací o majetkových poměrech Jiřího Čunka. Tím už se prý podle něj zabývá i Inspekce ministra vnitra.

Senátorka Alena Gajdůšková z ČSSD je přesvědčená, že Jiří Čunek by měl z vlády odejít. Otázku jeho rezignace chtěla prosadit do programu schůze Senátu, která dnes začala. To se jí ale nepovedlo: "Já se domnívám, že to, co prohlásil pan premiér na adresu pana místopředsedy vlády Čunka, tedy, že buď musí vysvětlit, nebo z vlády odejít, že to pan premiér měl udělat už dávno."

J.Čunek slíbil stranickým kolegům vysvětlení majetkových poměrů

Šéf KDU-ČSL Jiří Čunek slíbil lidovcům, že vysvětlí své majetkové poměry. S takovým výsledkem skončilo noční jednání poslanců a senátorů strany. Čunek čelí podezření, že před devíti lety neoprávněně pobíral sociální dávky, a to v době, kdy na bankovní účty ukládal velké částky.

Podle šéfky klubu lidovců Michaely Šojdrové byla noční schůzka jen neoficiálním setkáním: "Samozřejmě jsme si vědomi vážnosti situace. Pan Čunek je náš předseda, místopředseda vlády a na jeho důvěryhodnosti závisí jak důvěryhodnost naší strany, tak celé vlády. A já jsem ráda, že Jiří Čunek si to uvědomuje a chápe, že musí prokazatelně, důvěryhodně zdůvodnit své příjmy, oprávněnost pobírání sociálních dávek."

O majetkových poměrech pak se svými spolustraníky Jiří Čunek jednal ještě na dnešním předsednictvu KDU-ČSL. Podle poslance Pavla Severy vicepremiér uvedl, že si není jist, zda sociální dávky opravdu pobíral, ale že je to možné. Jak řekla Mladé frontě Dnes Michaela Šojdrová, na předsednictvu Čunek nepopřel, že pobíral sociální dávky. S miliony na účtech v bance prý nemohl disponovat, a tak o dávky mohl požádat.

Trestní oznámení kvůli reportáži

Podle České televize neoprávněně pobíral od státu desetitisícové sociální dávky a příspěvky na bydlení. Měl je dostávat v době, kdy si zároveň uložil do bank dohromady 3 a půl milionu korun. Jiří Čunek pochybení odmítá a brání se trestním oznámením na Českou televizi.

Pokud Jiří Čunek v žádostech o sociální dávky úmyslně uvedl nepravdivé nebo neúplné údaje o svých majetkových poměrech, hrozí mu trestní stíhání. Místopředseda vlády tvrdí, že kromě přídavků na děti a příspěvku za narození dítěte žádné jiné dávky nepobíral a ani o ně nežádal.

"Já jsem nic zlého neudělal, zákon jsem nepřestoupil, ale u politika nejde o to, jestli přestoupí zákon, tam jde o to, aby mu nějakým způsobem pošramotili pověst," uvedl vicepremiér a šéf lidovců. V tisku se ale objevila kopie dokladu, podle kterého Čunkova rodina příspěvek na bydlení a sociální příplatek dostala. V letech 1996 až 1999 to mělo být dohromady téměř 200 tisíc korun.

Milan Kopp, Veronika Malá, Pavel Otto Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme