LN: Poslanci chtějí několikamiliónovou dotaci pro Spartu

Čeští poslanci si zřejmě oblíbili Spartu. Minulý týden totiž podle Lidových novin doporučili ministerstvu financí, aby jí narychlo dalo dvacetimiliónovou dotaci. Přitom to ještě není ani rok od doby, kdy Sparta při tak zvaném porcování medvěda, tedy rozdělování dotací ze státního rozpočtu, už jednou 20 miliónů dostala.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

domácí tisk

domácí tisk | Foto: Marián Vojtek

Celkově 40 miliónů má podle Lidových novin dostat občanské sdružení Association Club Sparta Praha. To pod sebou sdružuje dvacet různých klubů, mimo jiné i fotbalovou Spartu, nejbohatší klub v České republice.

Strana zelených má potíže se splněním jedné ze svých klíčových priorit. Podle deníku Právo po roce a půl od sněmovních voleb strana neprosadila slibované radikální omezení kamionové dopravy o víkendech. Návrh na její omezení se zasekl na ministerstvu dopravy.

Zelení se podle deníku Právo snaží zachránit situaci jednáním v rámci koalice. Dohady o hodinách, kdy kamiony nesmějí na silnici by podle deníku Právo mohl paradoxně vyústit ve variantu, podle které by se žádný zákaz nezaváděl. Místo toho by dopravci o víkendu platili vyšší mýtné, což by je mělo z dálnic vyhnat.

Šest týdnů bezvládí na ministerstvu školství má své první konkrétní důsledky, píší Hospodářské noviny. Podle nich totiž hrozí, že za měsíc Brusel opět odmítne program Věda a výzkum pro inovace, kvůli kterému rezignovala ministryně Dana Kuchtová.

V programu jde přitom o 70 miliard korun a už teď má půlroční zpoždění. Ministerstvo školství mělo ve čtvrtek představit pravidla, jak bude vybírat špičková výzkumná centra, mezi které peníze rozdělí. To se ale podle Hospodářských novin nestalo a do konce roku ani nejspíš nestane. Brusel přitom chtěl už v polovině prosince hotový seznam uvedených center.

Komunistická státní bezpečnost na začátku 70. let vyšetřovala současného kandidáta na post českého prezidenta Jana Švejnara. Píše to Mladá fronta Dnes s tím, že se StB zabývala trestním oznámením, které na Švejnara podala vojenská správa kvůli vyhýbání se vojně.

15. ledna 1971 totiž dostal tehdy 18letý Švejnar povolávací rozkaz. V té době už byl přitom ale 7 měsíců ve Švýcarsku. StB vyšetřování Švejnara po několika měsících ukončila s tím, že se nedopustil trestného činu. Záznam vyšetřování se podle Mladé fronty Dnes stal součástí asi 30stránkového spisu, který si StB založila kvůli emigraci Švejnarových rodičů do Švýcarska.

Kuřáci přecházejí na levnější značky cigaret, píše deník Právo. Podle něj za tím stojí hlavně prudké zdražování tabáku a kuřáci nechtějí za svůj zlozvyk utrácet tak hříšné peníze. Důvodem zdražování je stále vyšší spotřební daň na tabákové výrobky.

Přestože cigarety v Česku zdražují rekordním tempem, jejich spotřeba téměř neklesá. Meziročně se snížila jen o 1,5 procenta. Podle deníku Právo klesá hlavně odbyt středních a prémiových značek, naopak roste podíl tzv. ekonomického segmentu. Ten za letošních prvních 9 měsíců stoupl z necelých 43 a více než 50 procent.

Češi stahují z internetu a nebojí se policie, píší dnešní Hospodářské noviny. Podle nich internetová stránka warforum.cz každý pátek téměř kolabuje pod náporem dvaceti tisíc návštěvníků. Stránka, která se tváří jako diskusní fórum je ale ve skutečnosti velká burza, na které jsou zadarmo ke stažení tisíce filmů, cédéček, her a počítačových programů.

Podle Hospodářských novin bezstarostnost s jakou piráti na stránkách ukládají a stahují poslední novinky dokládá, že česká policie má při potírání počítačové kriminality co dohánět. A policie otevřeně přiznává, že všechny malé ryby nemůže sledovat, natož dopadnout.

Ministr dopravy Aleš Řebíček má plán na snížení nehod na našich silnicích. Podle Lidových novin chce zavést povinné přezouvání do zimních pneumatik. Za vzor mu posloužil německý model.

Právě v Německu je povinnost mít v zimě auto vybavené tak, aby odpovídalo povětrnostním podmínkám. V Česku má přitom platit tak zvané pravidlo 4 x 4 - tedy že hloubka vzorku pneumatiky musí být nejméně 4 milimetry na všech 4 kolech, dodávají Lidové noviny.

Většina lidí v České republice si podle průzkumu agentury Median pro Lidové noviny myslí, že česká společnost se dostatečně nevypořádala s těmi, kteří před rokem 1989 spolupracovali se Státní bezpečností, tedy s komunistickou tajnou policií. Průzkum zjistil, že jen každý šestý člověk je přesvědčen o tom, že se vyrovnání s minulostí podařilo.

Z průzkumu Lidových novin vyplývá jediná jistota, a tou je postoj voličů KSČM. 57 procent z nich je proti platnosti lustračního zákona, 62 procent proti zveřejňování informací o agentech a téměř dvě třetiny komunistických voličů se domnívají, že vyrovnávání se s minulostí už bylo dost.

Marián Vojtek, David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme