Hraniční přechod Železná je i po našem vstupu do Schengenu pro Čechy nepropustný

Jsme sice v Schengenu, ale ne všude otevřené hranice fungují tak, jak by měly. Zlobí se například starostové obcí z Tachovska a Domažlicka. Hraniční přechod Železná totiž zůstal nadále propustný jen pro řidiče s poznávacími značkami německých obcí z okresů Weiden, Neustadt a Schwandorf.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Silueta policisty ve vlajce Evropské unie během posledních kontrol na hraničním přechodu Rozvadov-Waidhaus

Silueta policisty ve vlajce Evropské unie během posledních kontrol na hraničním přechodu Rozvadov-Waidhaus | Zdroj: ČTK

S tímto opatřením nesouhlasí starosta Bělé nad Radbuzou Libora Picky: "Já si myslím, že to prostě není možné. Schengen je prostor, kde se všichni mohou pohybovat volně. A obava ze zvýšení provozu je lichá. Můžu to potvrdit, bydlím padesát metrů od státní hranice přímo vedle silnice, která k hranici vede."

Němečtí starostové chtějí přechod Železná otevřít až bude hotový obchvat kolem Eslarnu. Jeho stavba ale ještě nezačala a trvat by navíc měla nejméně tři roky. Češi považují německé rozhodnutí za popření schengenských dohod.

Do Rakouska, které se odstranění hranic hodně bálo, se z České republiky během soboty nehrnuly davy lidí. Naopak víc Rakušanů zamířilo za nákupy do moravských měst.

Naděžda Hávová, Pavel Schrötter Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme