HN: Inflace v roce 2008 bude nejvyšší za posledních deset let

Viceguvernér České národní banky Miroslav Singer v rozhovoru pro Hospodářské noviny předpovídá, že inflace v Česku bude v příštím roce nejvyšší za posledních deset let. Singer upozorňuje, že lidé zdražování ponesou velmi nelibě. Zároveň ale konstatuje, že žádné ekonomické neštěstí z toho nevyplývá, navíc už v roce 2009 by se inflace měla zase vrátit k normálu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

domácí tisk

domácí tisk | Foto: Marián Vojtek

Podle Miroslava Singera se na zdražování v příštím roce podepíše vládní reforma, stejně jako celosvětový růst cen potravin. Viceguvernér nicméně soudí, že výrobci potravin a obchodníci v Česku už do cen promítli vyšší DPH, která přijde od ledna.

Podle deníku Právo může vládní dohoda o vyrovnání mezi státem a církvemi narazit při projednávání v parlamentu, a to i u zástupců největší vládní strany ODS. Stát by podle záměru, na němž se shodla vládní komise se zástupci církví, během 60 let vyplatil 83 miliard korun, což včetně úroků představuje sumu 267 miliard.

Deníku Právo poslanec ODS a exministr financí Vlastimil Tlustý řekl: "Překvapivý je pro mě způsob zjištění částky, výplata v minulosti nebyla v žádných restitucích uplatněna." Místopředseda ODS Petr Bendl soudí: "To je částka zcela určitě vysoká a bude nutné, aby to i uvnitř ODS bylo hodně diskutováno." Další člen nejužšího vedení ODS, europoslanec Jan Zahradil, na dotaz deníku Právo poznamenal: "Nikdo z nás, kdo jsme o těch cifrách dříve slýchali, jsme si neuvědomili, že je tam varianta úročení."

Podle některých občanských demokratů dávají lidovci najevo, že vypořádáním s církvemi podmíní podporu Václava Klause v prezidentské volbě. Jeden z autorů návrhu, ministr financí Miroslav Kalousek, podobné úvahy označil za "zlomyslný nesmysl". Kalousek je přesvědčen, že návrh je pro Česko výhodný, píše Právo.

V justiční reformě je podle kritiků chyba, píší Hospodářské noviny. Problém je údajně v novince, podle které bude muset mít každý takzvanou povinnou doručovací adresu. Když se někdo na soudní líčení nedostaví, soud bude moci rozhodnout i bez něj. Lidé už tak nebudou moci zablokovat jednání soudu jen proto, že si schválně nechodí pro obsílky na poštu.

Jenže podle kritiků změny občanského soudního řádu se může stát, že někdo prohraje spor, protože se o žalobě vůbec nedozví. Lubomír Drápal, soudce Nejvyššího soudu a spoluautor dnes platného soudního řádu například na stránkách Hospodářských novin říká, že v tomto ohledu je návrh za hranicí ústavnosti, protože omezuje svobodu pohybu.

Česko letos bohatlo rekordním tempem a pro první ligu českého byznysu to platilo dvojnásob, tak hodnotí rok 2007 Hospodářské noviny. Několika předním podnikatelům se podařilo úspěšně prodat své firmy do zahraničních rukou. Předtím, než svět zasáhla americká hypoteční krize, výprodej českých firem vrcholil.

O objemu zahraničních investic vypovídají i rekordní dividendy, jež české firmy letos odvádějí svým zahraničním vlastníkům. Objem dividend jen za prvních deset měsíců dosáhl 100 miliard korun, což je více než za celý loňský rok, informují Hospodářské noviny.

Z ankety Mladé fronty Dnes ve více než 150 firmách v celé republice vyplývá, že zaměstnanci si příští rok polepší nejčastěji o osm procent. To představuje největší růst výdělků za posledních sedm let. Průměrná mzda za celý rok by potom mohla překročit 23 tisíc a nejčastější výdělek se přehoupne přes dvacet tisíc. Část peněz sice ukousne velké zdražování hned na začátku roku, přesto by si většina lidí měla v příštím roce reálně polepšit o dvě až tři procenta, píše Mladá fronta Dnes.

Titulní strana Lidových novin uvádí: Nové sídlo Národní knihovny navržené architektem Janem Kaplickým do podoby "blobu" či chobotnice mohlo mít už patnáct let příbuzného v Brně. Tamní budova měla totiž vypadat jako medúza s rohem či mořský rejnok.

Dílo, které připravoval v týmu s neméně slavným Richardem Rogersem, tehdy nezvítězilo v soutěži na hlavní budovu rozestavěného Technoparku. A v Brně toho dodnes litují. Primátor Roman Onderka se Lidovým novinám minulý týden přiznal, že i proto v říjnu neformálně nabídl možnost jednání o umístění patnáct let starého Kaplického návrhu na Moravě.

O dosud neznámém paradoxu revoluce v roce 1989 píše titulní strana Mladé fronty Dnes. Komunistická Státní bezpečnost, která desítky let terorizovala nepřátele režimu, jen pár dní po revoluci sledovala bývalého nejmocnějšího soudruha v zemi - generálního tajemníka Ústředního výboru Komunistické strany Československa Milouše Jakeše.

Operace měla název Alfa 1 - první písmeno řecké abecedy i číslice ukazují na mimořádnou důležitost jejich akce. Kdo a proč Jakeše nechal sledovat, není úplně jasné. Dokumenty uvádějí, že existovala obava, že Jakeš uteče do ciziny, a tak zmaří vyšetřování potlačení demonstrace 17. listopadu 1989.

V době sledování řídili ministerstvo vnitra (pod které StB spadala) lidé dosazení revolucí Marián Čalfa, Ján Čarnogurský a Valtr Komárek. Čarnogurský i Komárek se domnívají, že Jakeše nechali sledovat sami komunisté, konstatuje Mladá fronta Dnes.

Marián Vojtek, Zuzana Vlčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme