Proces s heparinovým vrahem začne 21. ledna

Případ takzvaného heparinového vraha začne Krajský soud v Hradci Králové rozplétat 21. ledna. Na lavici obžalovaných stane bývalý zdravotník Petr Zelenka, kterého obžaloba viní ze sedmi vražd a deseti pokusů o vraždu pacientů v havlíčkobrodské nemocnici. Začátek líčení dnes stanovil soud. V případě prokázání viny hrozí Zelenkovi až doživotní trest vězení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nemocnice v Havlíčkově Brodě

nemocnice v Havlíčkově Brodě | Foto: Havlíčkův Brod

U soudu by mělo podle obžaloby vypovídat přes 60 svědků a sedm znalců. Líčení potrvá do 25. ledna, vzhledem k rozsahu případu se ale nečeká vynesení rozsudku.

"S ohledem na množství svědků, které bude třeba vyslechnout, nelze očekávat brzké skončení. Už teď je zřejmé, že líčení bude odročováno, pravděpodobně na únorový termín," řekl Radiožurnálu mluvčí krajského soudu Michal Strnad.

Případ patří k nejzávažnějším v dějinách české kriminalistiky. Zelenka údajně zabíjel tím, že pacientům ARO v havlíčkobrodské nemocnici od května do září 2006 podával lék na ředění krve heparin bez toho, že by byl indikován lékařem. Lidé potom vykrváceli. Poslední oběť zemřela 24. září.

Podle znaleckého posudku je Zelenka duševně zdráv a trestně odpovědný. Motivem jeho jednání prý byla touha po akci. Zelenkův advokát ale tvrdí, že v době vražd nebyl jeho klient duševně zcela v pořádku, a chce požádat soud o další vyšetření.

Nemocnice se Zelenkou rozvázala pracovní poměr den po smrti posledního pacienta a primář ARO Pavel Longin se rozhodl přezkoumat další podezřelá úmrtí. Poté nemocnice sepsala trestní oznámení, které policie obdržela 23. října. Policisté však zatkli Zelenku až 1. prosince. Postupem policistů při vyšetřování případu, které se zdrželo o několik týdnů, se zabývala Inspekce ministra vnitra. Dospěla však k závěru, že nikdo z nich nespáchal trestný čin.

Martin Hromádka, Aleš Kouba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme