Poplatky za ošetření budou nemocnice vybírat různě

Poplatky za ošetření budeme v Česku platit různě. V nemocnicích čekají na pacienty nově zavedené přepážky, automaty, někde budou moci platit hotově, jinde kartou, prostřednictvím kuponu nebo speciální známky. Většina nemocnic už má v ambulancích i lůžkových odděleních připravené letáčky se základními informacemi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

automat ve Fakultní nemocnici na Bulovce

automat ve Fakultní nemocnici na Bulovce | Zdroj: ČTK

Například v olomoucké Fakultní nemocnici rozjeli informační kampaň už v polovině prosince. Jejich pacienti tedy vědí, že budou platit prostřednictvím automatů. Ty si nemocnice koupila, stejně jako ostatní zdravotnická zařízení, ze svého rozpočtu.

"My jsme pořizovali čtyři automaty, každý stál zhruba 60.000 korun, takže to vychází zhruba na čtvrt milionu. Je to určitě částka adekvátní, myslíme si, že nás to příliš nezatíží," říká mluvčí nemocnice Egon Havrlant.

Větší obavy jsou ale z dlužníků. Podle revizního lékaře pardubické krajské nemocnice Milana Svobody zdravotnickým zařízením přibudou výraznější náklady právě za vymáhání poplatků.

"Je to věc velice komplikovaná, individuální a bude zřejmě vhodné volit nějakou zkušební dobu na začátku období a podle toho potom rozhodnout nejvýhodnější způsob na případné vymáhání dlužných poplatků," uvedl Svoboda.

Možnosti na vymáhání dluhů mají nemocnice dvě. Buď si budou stačit samy prostřednictvím vlastních právníků, nebo na dlužníky pošlou vymahačské firmy. Sehnat je nebude problém. Samy už totiž větší nemocnice několik týdnů atakují.

Martin Hromádka, Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme