Speciální SMS vám poradí, kdy můžete po vypití alkoholu znovu za volant

Více než čtyři procenta dopravních nehod má podle statistik na svědomí alkohol. Lidé si ale za volant po oslavách a veselicích sedají i přesto, že v Česku nesmí mít při řízení ani promile alkoholu v krvi. S koncem roku se přitom blíží další doba, kdy právě tohle může být problém. Pomoct by mohla i takzvaná promile SMS. Do ní každý napíše údaje o tom, kolik toho vypil, a zpět mu přijde informace, kdy může znovu řídit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

alkohol za volantem

alkohol za volantem | Foto: Alena Palečková

Věk, váha, pohlaví, typ alkoholu a doba, kdy jste ho pili - tyto údaje stačí poslat SMS zprávou, aby vám počítač přesně řekl, kdy už můžete znovu za volant. A výsledek? Třeba něco takového: "Po vypití jednoho velkého piva je třeba rámcově počít s hodinou a půl, kdy se dostanu na nulu," řekl Jiří Richter z občanského sdružení Sananim, které s tímto nápadem přišlo. Zároveň upozorňuje, že výsledky je ale nutné brát spíš jen orientačně. Každý člověk je totiž jiný.

Ministerstvo dopravy podobnou iniciativu vítá. "Jedno desetistupňové pivo snižuje rychlost rozhodování čtyřikrát. Člověk, pokud má alkohol v krvi, tak si více věří," dodává mluvčí resortu Karel Hanzelka.

Přímo lidé nemají na "promile SMS" jednotný názor. Pro někoho to je dobrý nápad, pro jiného naprostá zbytečnost. Shodují se ale v jednom - alkohol za volant rozhodně nepatří.

"Když jezdím, tak nepiji a nepotřebuji žádné esemesky posílat."
"Myslím si, že je to sice vtipné, ale nepovažoval bych to za příliš spolehlivé."
"Hlavně by si měl každý dávat opravdu pozor na to, aby před jízdou nepil."
"Je to určitě dobrý nápad."

Podrobné informace o tom, jak údaje o alkoholu v krvi získat, najdete na internetové stránce www.promilesms.cz.

Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme