HN: Česko neumí nalákat cizince

Česko neumí nalákat cizince, píší Hospodářské noviny. Stát podle nich nedokáže lidem ze zemí mimo Evropskou unii umožnit, aby si našli práci, jež odpovídá jejich vzdělání a zkušenostem. I proto jich chce v Česku zůstat jen polovina z těch, kteří tu dnes pracují. Podle studie Akademie věd, kterou má list k dispozici, jde o znepokojivý stav. Cizinci jsou pro ekonomiku stále důležitější. Už nyní existují desítky tisíc volných míst, jež nedokáže zaplnit ani 320 tisíc cizinců, kteří v České republice legálně žijí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

domácí tisk

domácí tisk | Foto: Marián Vojtek

Více než polovina cizinců v současné době pracuje jako nekvalifikovaní dělníci. Přitom každý pátý by ve své domovině dělal odbornou práci nebo dokonce vedoucího. Brzdou v získávání odpovídající pozice pro kvalifikované cizince je podle Hospodářských novin komplikovaná administrativa. Každý desátý cizinec-vysokoškolák dělá v České republice tu nejhorší a nejhůře placenou práci, dodávají Hospodářské noviny.

Podobnému tématu se věnuje i Mladá fronta Dnes, která svůj materiál opírá o údaje z evropského statistického úřadu Eurostat. Podle něj výdělky oficiálně zaměstnaných cizinců rychle rostou. Loni si v České republice přes 239 tisíc cizinců vydělalo 27 miliard korun. Pokud se připočtou majitelé živnostenských listů nebo nelegální pracovníci, bude jejich čistý výdělek ještě vyšší. Česko patří mezi pět evropských zemí, kde si oficiálně vydělává nejvíce lidí ze zemí mimo Evropskou unii.

Ti si v České republice vydělali přes osm miliard korun. To je podle Eurostatu srovnatelné s Británii, Itálii či Španělskem. Stále je však třeba mít na paměti, že se jedná pouze o oficiální statistiky, upozorňuje Mladá fronta Dnes a dodává: V Česku statistikou hýbou Ukrajinci. Pracovní povolení jich má 54 tisíc. Jenže nelegálně jich tu pracuje až pětinásobek.

Právo na titulní straně upozorňuje, že s novým rokem zdraží i jízdné v autobusech. Na dálkových spojích si cestující připlatí až o desetikoruny. Dopravci zdůvodňují zvýšení cen drahou naftou a faktem, že se v důsledku vládní reformy zvýší DPH z 5 na 9 procent. Dražší bude od 1. ledna téměř ve všech městech také hromadná doprava. Nejcitelnější zdražení pocítí cestující v Praze, připomíná deník Právo.

Tvrdého konkurenčního boje mezi dálkovými autobusovými dopravci chtějí podle Práva využít České dráhy. Aby nalákaly cestující, zvýšily od nového jízdního řádu počet rychlíků. Například mezi Prahou a Brnem zavedly šest nových expresů. A pokud má cestující zákaznickou kartu, může za jízdu na této trase zaplatit jen 35 korun, píše deník Právo a pokračuje: Na regionálních tratích však vlaků ubylo. Navíc změna tarifní politiky Českých drah přinesla celkové zdražení jízdného o sedm procent.

Blob, antiklaus a milenka - to jsou podle Lidových novin slova, jež charakterizují rok 2007. Blob a antiklaus jsou pojmy umělé, podle mínění deníku neutrální. O případné citové zabarvení slova milenka se - na popud Jiřího Paroubka - zajímal elitní český právník Tomáš Sokol, připomínají Lidové noviny. Deník se při hledání nechal inspirovat německou soutěží, kterou pořádá Společnost pro německý jazyk. V Německu letos zvítězilo sousloví "klimatické změny".

Marián Vojtek, Kateřina Křenová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme