Oslavy nového roku zaměstnaly policisty, hasiče i záchranáře po celém Česku

Po silvestrovských veselicích a ohňostrojích se teď bilancuje. Policisté, hasiči i záchranná služba totiž během noci zasahovali u desítek případů. Zdravotníci ošetřovali hlavně podnapilé a ty, kteří se zranili pádem v opilosti. Policisté kromě jiného zadrželi i řadu kapsářů a hasiči pak museli řešit hlavně požáry. Záchranáři ale hodnotí letošní Silvestr jako klidný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ohňostroj

Ohňostroj | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Lidé v mnoha koutech republiky vítali příchod nového roku společně - v ulicích a na náměstích, v rámusu petard a ohňostrojů. V centru Prahy se jich tradičně sešly tisíce. Nalákala je světelná show, a také ohňostroje, živá hudba i tance.

Ještě do podvečera byly v metropoli silvestrovské oslavy celkem poklidné, později už ale záchranáři museli ošetřovat první zraněné a práci měli také hasiči. Doktor Ondřej Franěk z pražské záchranné služby shrnuje dění během noci:

"Z hlediska počtu výjezdů jsme byli trošku pod tím loňským rokem. To znamená asi o 10 výjezdů méně. Ne všechny výjezdy skončily ošetřením pacienta, protože část pacientů mezitím odešla. Spíš ale ta noc byla taková protáhlejší. Když jsem opouštěl operační středisko po sedmé hodině ráno, tak byly všechny posádky ještě v terénu."

Obyvatelé Středních Čech zažili jednu z nejklidnějších silvestrovských nocí. I přes to tam museli lékaři ošetřit desítky popálenin a další drobná zranění. Nejhorší úraz zaznamenala záchranná služba hodinu před půlnocí v Mnichovicích u Prahy. Z výšky čtyř metrů tam vypadl z balkónu teprve 5letý chlapec, který se vykláněl přes zábradlí, aby lépe viděl odpalované rachejtle.

"Po dopadu byl sice při vědomí, ale krvácel z ucha, což je příznak zlomeniny spodiny lebeční. S tímto příznakem byl letecky převezen do nemocnice v Krči na dětské ARO," uvedla mluvčí středočeské záchranky Tereza Janečková. Chlapec podle ní není v ohrožení života.

Oslavy příchodu roku 2008 někdy dopadly i tragicky. V jihočeských Chotýčanech v noci uhořel neznámý muž. Střelbou těsně před půlnocí zase vyvrcholila hádka v Drahotěšicích na Českobudějovicku. Opilý sedmatřicetiletý muž se postřelil, když ohrožoval zbraní svou družku.

Pavel Pavlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme