V Liberci se bude rozhodovat o ochraně úložiště uranu v Podještědí

Situace v Podještědí je napjatá. O vyhlášení chráněného střediska uranové rudy v osadě Kotel bude totiž rozhodovat odbor ministerstva životního prostředí v Liberci. Požádal o to státní podnik Diamo. Proti jsou tamní lidé a také ekologické organizace.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

protest proti uranu

protest proti uranu | Zdroj: ČTK

Dokonce uspořádali demonstraci, ze které poslali na ministerstvo důvody svého protestu. V kostce se dá říct, že se bojí toho, aby těžba uranu neznehodnotila životní prostředí, ale také jejich majetek. Nesouhlasí ani okolní obce.

Proto by podle starosty Janova dolu Jiřího Kořínka nemělo ministerstvo ochranu území vyhlásit: "Podle vyjádření ministerstva životního prostředí k vyhlášení potřebují souhlas. A pokud ho nemají, tak by průběh řízení měl být jednoznačný." Zástupci Diama ovšem prohlásili, že ložisko uranu v osadě Kotel v Podještědí je posledním neochráněným ložiskem této rudy v Česku. A proto bylo podle horního zákona jejich povinností o ochranu požádat.

Ivana Bernáthová, Pavel Schrötter Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme