Zelenka přiznal u soudu podávání heparinu, potřeboval prý akci

Bývalý zdravotník Petr Zelenka se dnes před královéhradeckým soudem přiznal, že podával pacientům v havlíčkobrodské nemocnici lék na ředění krve heparin. Zdůvodnil to touhou po akci, zabíjet podle svých slov nechtěl. Obžaloba viní Zelenku ze sedmi vražd a deseti pokusů o ni. V případě prokázání viny mu hrozí až doživotní trest vězení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Zelenka u soudu

Petr Zelenka u soudu | Zdroj: ČTK

Hlavní líčení s Petrem Zelenkou začalo krátce po deváté hodině čtením obžaloby, které trvalo asi 30 minut. Poté odstartoval výslech obžalovaného.

Podle našeho reportéra se Zelenka během čtení obžaloby většinou díval do země, ale při samotné výpovědi mluvil jistě a vyrovnaně. Zpočátku hovořil o svém vzdělání, historii práce v nemocnici a průběhu zatčení.

Zelenka se přiznal k pěti případům podání heparinu, u ostatních si podrobnosti údajně nevybavil. Své činy zdůvodnil touhou po akci. "Věděl jsem, že když podám heparin, přijde lékař a bude se něco dít," řekl Zelenka. Potvrdil, že účinky heparinu na organismus zná.

Několikrát přitom zdůraznil, že vraždit vůbec nechtěl a že nevěděl, proč to dělá. Myšlenky na podání heparinu prý přicházely samy, jakoby ho někdo pobízel. "Nevím, proč jsem vybral heparin. Snad právě proto, že se často používal," řekl. Podle svých slov necítil ani žádné uspokojení z toho, když pacient umírá.

Obhájce žádá další vyšetření Zelenkovy psychiky

Zelenka navíc tvrdí, že měl v té době těžké psychické problém a bral léky. Jeho advokát Jan Herout požaduje, aby duševní stav obžalovaného zkoumal vědecký ústav nebo vysoká škola. Heroutovi chybí motiv, nemyslí si, že byl Zelenka zabiják a že by akci plánoval.

Významnou část své dosavadní výpovědi Zelenka věnoval době od svého zatčení a následným výslechům na policii. Tvrdil, že jej policie při zatýkání do krve zbila a tloukla jej i při výsleších. Psychickým a fyzickým nátlakem také vysvětloval rozdíl mezi výpovědí před soudem a v přípravném řízení. Původně totiž uváděl jiné motivy a přiznal k většině případů.

Jednatřicetiletý Zelenka se dnes k zahájení líčení v doprovodu eskorty dostavil, přestože ještě minulý týden nebyl rozhodnutý, zda přes soudem výpověď neodmítne. Veřejný proces v největší soudní síni hradeckého soudu sleduje asi pět desítek lidí, především novinářů a rodinných příslušníků obětí.

Hlavní líčení je naplánováno do pátku, vzhledem k rozsahu případu se ale nečeká vynesení rozsudku. V úterý by měl vypovídat primář ARO havlíčkobrodské nemocnice Pavel Longin. Soud se bude případem zabývat také několik dní v týdnu od 11. do 15. února. Celkem hodlá obžaloba vyslechnout 60 svědků a sedm znalců.

Zelenkovi hrozí za sedm vražd a deset pokusů doživotí

Případ patří k nejzávažnějším v dějinách české kriminalistiky. Zelenka podle státní zástupkyně Lenky Faltusové zabíjel tím, že pacientům ARO v havlíčkobrodské nemocnici od května do září 2006 podával lék na ředění krve heparin bez toho, že by byl indikován lékařem. Lidé potom vykrváceli.

"Lék vedl k masivním krevním ztrátám, které musely být řešeny krevními náhradami, eventuelně podáváním jiných léků, které vázaly podaný heparin. Tímto způsobil velké zdravotní komplikace příslušným poškozeným osobám, z nichž sedm zemřelo," uvedla Faltusová. Poslední Zelenkova oběť zemřela 24. září.

Otec obžalovaného Bohumil Zelenka tvrdí, že jeho syn je ve špatném psychickém stavu a požaduje další klinické vyšetření. Podle znaleckého posudku v obžalobě je však Zelenka duševně zdráv a za své činy trestně odpovědný. Z posudku také vyplývá, že motivem jeho jednání byla reakce na syndrom vyhoření a únavu z práce.

Nemocnice se Zelenkou rozvázala pracovní poměr den po smrti posledního pacienta a primář ARO Pavel Longin se rozhodl přezkoumat další podezřelá úmrtí. Poté nemocnice sepsala trestní oznámení, které policie obdržela 23. října. Policisté však zatkli Zelenku až 1. prosince. Postupem policistů při vyšetřování případu, které se zdrželo o několik týdnů, se zabývala Inspekce ministra vnitra. Dospěla však k závěru, že nikdo z nich nespáchal trestný čin.

Martin Hromádka, Ota Nehasil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme