Britská neonacistická síť Combat 18 založila buňku v Česku

V České republice zřejmě vznikla odbočka britské neonacistické teroristické organizace Combat 18. Tvrdí to její údajní zakladatelé na internetových stránkách, které ve čtvrtek jako první objevili reportéři Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu. Stránky se velmi podrobně zabývají přípravou teroristických útoků, například na synagogy nebo na asijské tržnice. Podle policie jde o trestný čin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

české stránky Combat 18

české stránky Combat 18 | Foto: Jan Rosenauer

Internetové stránky uvádějí jako cíle útoků vietnamské tržnice, asijské restaurace, romská centra, židovská muzea a synagogy, kanceláře antirasistických organizací, gay kluby, tábory imigrantů a azylové domy, mešity a muslimské modlitebny, nebo proevropská centra.

Policie okamžitě zahájila vyšetřování. Zjistit pachatele ale bude velmi těžké, tvrdí šéf protiextremistického oddělení policejního prezidia Jiří Vashojpl, protože stránky jsou dynamické, a navíc jsou umístěny na serveru za hranicemi republiky. "Spojíme se se správcem serveru, aby takovou adresu odstranil," uvedl.

Stránkám vévodí bílý dvouocasý lev, který v tlapách svírá dubový věnec s hákovým křížem. Neonacisté se na webu podrobně zabývají i tím, jak by měla vypadat organizační struktura české odnože Combat 18. Upozorňují také na možné odhalení policií, varuje tedy ty, kteří by chtěli spáchat teroristický útok, před zanecháním stop na místě činu. Stránky navádí, kdy je nejlepší útok spáchat, například zda je výhodné zapálit synagogu v noci, kdy v ní nikdo není, a podobně.

Podle advokáta Karla Brücklera jde o velmi závažný trestný čin. "Po přečtení internetových stránek je zde velmi důvodné podezření, že došlo k trestnému činu podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod podle paragrafu 198 trestního zákona, eventuelně při podrobnějším rozboru lze uvažovat i o pomoci k závažnějšímu trestnému činu," vysvětlil právník.

Organizace s názvem Combat 18 vznikla v roce 1992 v Británii jako brigáda násilnických jednotek. Její členové působili jako ochranka na schůzích a demonstracích ultrapravicové Britské národní strany. Pokud jde o činnost skupiny na našem území, šéf protiextremistického oddělení policejního prezidia Jiří Vashojpl k tomu říká: "Combat 18 na našem území nevyvíjí žádnou činnost, která by byla spojená s projevy extremismu, mám na mysli demonstrace nebo koncerty. Existuje v zahraničí, ale tady o ní nemáme poznatky."

Po autorech stránek policie pátrá. Podle specialisty na extremismus z Policejního prezídia Vlastimila Macháčka ale jejich nalezení nebude snadné, protože server, na kterém stránky jsou, sídlí v zahraničí. Jak řekl Radiožurnálu, policisté musí nejdříve zjistit a zdokumentovat obsah stránek.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Macháček: Pátrání po autorech

"Není to jednoduchá věc. Máme na to specializované pracoviště a spoléháme i na činnost našich spolupracovníků a řadových občanů, kteří oznamují vznik nebo objevení nových stránek na internetu," poznamenal Macháček.

Marek Janáč, Milan Kopp, Martin Hromádka, Patrik Kaizr Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme