Muž, který v Ústí zabil a rozřezal přítelkyni, dostal 14 let vězení

Na 14 let poslal ústecký krajský soud do vězení 29letého Miroslava Ritticha za loňskou vraždu přítelkyně. Muž zabil o osm let mladší ženu činkou a poté její tělo rozřezal na několik částí. Jelikož se Rittich i státní zástupkyně vzdali práva na odvolání, rozsudek je pravomocný.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Miroslav Rittich

Miroslav Rittich | Zdroj: ČTK

Rittich podle soudu zavraždil přítelkyni, se kterou měl tříletého syna, mezi 20. až 23. červnem loňského roku po předchozí hádce úderem činky do hlavy.

Vražda vzbudila na Ústecku veliký rozruch. Vrah totiž druhý den po činu tělo rozřezal a zabalil do igelitových pytlů, které zakopal v parku u budovy gymnázia nedaleko svého bydliště. Tam hrající si děti nalezly nejprve hlavu oběti.

Další části těla policisté objevili později na stejném místě a v mrazáku v bytě Ritticha. Od médií si za to vysloužil přezdívku Řezník z Ústí. Policie ho dopadla za necelé dva týdny po prvním nálezu části těla.

Přestože se Rittich zbavil těla otřesným způsobem, mohl být souzen pouze za vraždu. "Zákon takovéto následné nakládání s mrtvým tělem nezná jakožto trestný čin. Samozřejmě to svědčí o určitém cynismu pachatele, může to společnost odsoudit na základě všech etických a morálních norem, ale nevykazuje to znaky trestného činu," uvedla státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Soud přesto rozčtvrcení těla ohodnotil jako přitěžující okolnost. Rittichovi naopak pomohlo uznání návrhu obhajoby, že ho k činu vedla i tíživá situace v rodině. Oba partneři byli nezaměstnaní a matka se prý řádně nestarala o svého syna. Jako polehčující okolnost vzal soud v potaz i doznání Ritticha při prvních výsleších.

Znalci zjistili, že Rittich má porušenou strukturu osobnosti se sklony k hysterii a agresivitě. U soudu nekomunikoval a po vynesení rozsudku se na místě vzdal práva na odvolání. Podle psycholožky Štěpánky Tůmové se tím bavil. "To patří k hysterickým osobnostem. Oni se trochu baví tím, že tahají své okolí za nos, že jsou zvláštní, že se liší od ostatních a že v podstatě mají tu hru ve svých rukou," uvedla Tůmová.

Podle dřívějších výpovědí svědků, kteří Ritticha a jeho přítelkyni znali, byl jejich vztah velmi zvláštní. Odsouzený se sice staral dobře o jejich tříletého syna, ale ženu často bil, za což dokonce skončil ve vazbě a dostal trest obecně prospěšných prací. Trestán byl i v minulosti za majetkové delikty a výtržnictví. Žena od něho utíkala, někdy s jejich synem, ale vždy se pak vrátila.

Ivana Solničková, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme