Čeští vědci dnes slavnostně představili speciální reaktor - Tokamak Compass

K výrobě elektřiny bude stačit trocha vody a lithia. Alespoň taková budoucnost se hodně zjednodušeně skrývá za výdobytkem vědy Tokamakem. U nás jeden takový fungoval téměř 30 let, dnes ho nahradil nový. Česká republika se tak stává součástí prestižní vědecké společnosti několika světových laboratoří zkoumajících termo-jadernou fúzi.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tokamak

Tokamak | Foto: Jiří Kokmotos | Zdroj: Český rozhlas

Náš Tokamak se jmenuje Compass, je relativně malý a bude sloužit ryze k vědeckým účelům. Přístroj je v nenápadné budově v severní části Prahy nedaleko obchodního domu Ládví. Pracovat s ním budou naši vědci, ale i jejich kolegové ze střední Evropy, protože pomineme-li Německo, tak náš Tokamak je opravdu unikátem v středoevropském regionu.

Na zemi dokáží vědci vyvinout vyšší teplotu než na slunci

V Tokamaku se provádí fúze lehkých jader. A když se vývoj bude ubírat tím směrem, který se uvažuje, tak zřejmě vědci narazí na nevyčerpatelný zdroj energie. Hodně zjednodušeně - základem je nabití plazmatu relativně velikým výbojem, které pak může mít teplotu až 100 miliónů stupňů Celsia. To je ale teplota daleko vyšší než v jádru Slunce, a to nemůže nic na světě vydržet. "Plazma je soubor nabitých částic o teplotě několika miliónů °C. Plazma je díky silnému elektromagnetickému poli naprosto izolovaná od stěn Tokamaku a nedotýká se jich," řekl Radiožurnálu Radomír Pánek z Ústavu fyziky plazmatu. Čili plazma jaksi levituje v prostoru a ničeho se nedotýká.

Půjde o nevyčerpatelný zdroj energie

V Českém Tokamaku se bude hlavně studovat chování horkého plazmatu. To v destkrát větším Tokamaku ITER, který se plánuje jako celosvětový projekt v jižní Francii, už se dá mluvit o energetickém palivu. "V ITER-u půjde o směs deuteria a tricia. Deuterium se dá jednoduše získat z vody a tricium pak zase z lithia," dodává pro Radiožurnál Radomír Pánek. Čili pokud by se výzkum podařil máme šanci vyrábět energii za pár korun.

Český Tokamak máme pomalu zadarmo!

Normálně zařízení na termo-jadenrou fúzi stojí několik stovek až miliard Eur. Náš Tokamak Compass dostala Česká akademie věd darem od Angličanů. Ti ho používali od konce 80. let. Teď instalovali nový a oba provozovat by bylo i pro Brity moc náročné, proto ho věnovali nám. "Na naší straně bylo jen postavit moderní budovu, kde by Tokamak byl. Všechno jsme zvládli v rekordní čase. Zařízení má své velké prostorové i energetické nároky, ale nakonec ho tu máme a řadíme se tak mezi špičku evropské vědy." Taková slova pronesl při otevření nové budovy Tokamaku v pražském Ládví předseda akademie věd Václav Pačes. I když je Tokamak Compass už 20 let starý, přesto do něj evropští vědci vkládají velké naděje, že by mohl přispět k vývoji termo-nukleární fúze tak, aby se mohla i průmyslově využívat. Jenže střízlivé odhady mluví spíše o několika desítkách let než o rocích.

Jiří Kokmotos Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme