Senátoři žádají Ústavní soud o přezkoumání Lisabonské smlouvy

Lisabonskou smlouvu budou mít na stole ústavní soudci. Senátoři přerušili její ratifikaci do doby, než budou mít v ruce jasné stanovisko soudců. Ti by měli srovnat evropskou smlouvu s českým právním pořádkem. Ústavní přezkoumání v horní parlamentní komoře iniciovala Občanská demokratická strana.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Senát

Senát | Foto: Marián Vojtek

Obstrukce a zbytečné oddalování - tak poslání Lisabonské smlouvy ústavním soudcům hodnotí opoziční senátoři. Sami prosazovali bezodkladnou ratifikaci. Podle sociálních demokratů chce ODS jen získat čas.

"Čekají, jak Lisabonská smlouva bude ratifikována v jiných zemích, a v případě, že by někde jinde ratifikována nebyla, tak ji bez problémů zamítnou i tady," říká šéfka senátorů ČSSD Alena Gajdůšková.

Ratifikaci smlouvy prosazoval i Klub otevřené demokracie. Lidovecký senátor a předseda strany Jiří Čunek si myslí, že přezkoumání smlouvy Ústavním soudem může vyvrátit případné pochybnosti o jejím sladění s českým právem. "Já souhlasím s tím, aby Ústavní soud v případě těchto pochybností posoudil Lisabonskou smlouvu."

Ústavní soud smlouvu o budoucím fungování unie posoudí ve zkráceném řízení. Část senátorů ODS ale ani po jeho verdiktu svůj názor na tento dokument měnit nechce. Mezi nimi občanský demokrat Jaroslav Kubera. "Já bez ohledu na ten výsledek nebudu hlasovat pro ratifikaci. Pravděpodobně se najde dost hlasů (pro schválení, pozn. iŽurnálu), protože ten tlak bude stoupat."

Na případnou ratifikaci Lisabonské smlouvy má Česká republika čas do konce roku.

Dále čtěte: Zelenou dali Lisabonské smlouvě také němečtí poslanci

Marika Táborská, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme