Smlouva o radaru bude podepsána v červenci v Praze, odpůrci chystají protesty

Hlavní smlouvu o radaru by měla na začátku července v Praze podepsat americká ministryně zahraničí Codoleezza Riceová. Radiožurnálu to potvrdila mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová s tím, že předběžně se počítá s druhým týdnem v červenci. Přesnější datum zatím resort nechce oznámit, a to i z bezpečnostních důvodů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

americký protiraketový radar

americký protiraketový radar | Foto: Miroslav Konvalina

Zuzana Opletalová Radiožurnálu upřesnila, co hlavní smlouva konkrétně obsahuje: "Ta smlouva samozřejmě vymezuje základní pojem. To znamená, co to je radarová stanice. Zdůrazňuje vazbu projektu protiradarové obrany na NATO. Určuje kolik bude Američanů na základně, že to ani během těch rotací, kdy se budou střídat, nebude víc než dohromady 250. Zabývá se i podmínkami ukončení smlouvy. To znamená, že se sjednává na dobu neurčitou s výpovědní lhůtou jeden rok a další rok potom budou mít Spojené státy na stažení personálu a vybavení."

Zatím ale není stále jisté, jestli Condoleezza Riceová v Praze podepíše jen hlavní smlouvu o radaru nebo i doplňkovou smlouvu SOFA. Jak Radiožurnálu potvrdil mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek, smlouva SOFA zatím ještě není dojednaná. Doladit se totiž ještě musí úprava týkající se daní a poplatků.

"Rozhodně může dojít k tomu, že by se smlouva SOFA podepisovala jindy, později. Jednou z příležitostí k tomu je návštěva ministryně obrany Vlasty Parkanové v USA, ke které dojde v polovině července. Ale samozřejmě, že podpis se může posunout i na pozdější příležitost. Všechno závisí na tom, kdy bude návrh dojednán," uvedl Andrej Čírtek.

Na den, kdy bude Condoleezza Riceová v Praze, plánuje Iniciativa Ne základnám protestní akci. Radiožurnálu to potvrdil její mluvčí Jan Tamáš:

"V ten den, který my jsme nazvali den D, protože zatím ještě není známo přesné datum, proběhne demonstrace na pražském Václavském náměstí. Ta potom bude pokračovat pochodem, který povede před místo, kde se bude konat podpis smlouvy. Čili předpokládáme buď před vládu nebo před ministerstvo zahraničních věcí."

K protestům Iniciativy Ne základnám se chce přidat i Liga starostové proti radaru. O dalších případných protestech uvažují i aktivisté Greenpeace. Ti na konci dubna obsadili kótu 718 v Brdech, kde má radar stát, a vyhlásili tam vlastní stát.

Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme