Ministr vnitra připustil možnost rozpuštění Národní strany

Národní strana by mohla skončit. O rozpuštění tohoto nacionalistického politického uskupení uvažuje ministr vnitra Ivan Langer. Podle něj se Národní strana už delší dobu pohybuje na hraně zákona.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Policisté zadrželi jednoho z odpůrců homosexuálů

Policisté zadrželi jednoho z odpůrců homosexuálů | Zdroj: ČTK

Podle Langera ale zatím zákonný důvod pro zrušení této strany není: "Dělám to, co ze zákona dělat mám, a dělají to také příslušné instituce včetně policie. A to je sledovat, zda činnost politických subjektů je vyvíjená v souvislosti s právním pořádkem České republiky. Na jedné straně se mi její činnost líbit nemusí a nelíbí, na druhé straně mohu dělat pouze to, co mi umožňuje zákon a ústava."

Ministr vnitra zdůraznil v České televizi: "V okamžiku, kdy budu pevně přesvědčen o tom, že poslední kapka naplnila pohár a ten přetekl, tak potom budou učiněny nezbytné právní kroky směrem k existenci Národní strany."

Policie přepokládá, že přívrženci Národní strany byli i mezi odpůrci sobotního průvodů gayů a lesbiček v Brně. Queer Parade v Brně, první akci tohoto druhu v Česku, provázely bitky mezi policisty a pravicovými extrémisty, kteří se snažili akci překazit. Extremisté napadli shromáždění gayů a lesbiček v moravské metropoli ještě před začátkem průvodu pyrotechnikou a vajíčky. Následně po skončení krátkého pochodu znovu zaútočili, tentokrát slzným plynem.

Nacionalistická Národní strana přitáhla před nedávnem pozornost, když nabídla svůj server pro zveřejnění kontroverzního protiislámského filmu nazvaného Fitna (Rozvrat). Jeho autorem je krajně pravicový nizozemský poslanec, šéf krajně pravicové strany Strana pro svobodu Geert Wilders.

Václava Marešová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme