Za poslední ročník školek by se mělo znovu platit

Poslední rok mateřských škol by rodiče měli platit. Vláda podpořila novelu školského zákona, která s touto změnou počítá. Předškolní rok zdarma zavedla sociálnědemokratická vláda s tím, že do školek přiláká víc dětí ze sociálně slabších rodin.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

dětské hřiště

dětské hřiště | Foto: ČEZ

Podle novely školského zákona by mělo být efektivnější rozšíření nultých ročníků základních škol. Ministr Ondřej Liška zdůrazňuje, že neplacené školky měly přilákat děti ze sociálně slabších rodin. Podle něj se tak ale nestalo.

"Počet dětí se nezvýšil, a už vůbec ne z romských komunit. Ukázalo se naopak, že pro tyto děti je mnohem efektivnější zavést přípravné ročníky na základní škole, takzvané nulté, které je připraví na vstup do základních škol. To, co naopak mělo za následek zrušení zpoplatnění posledního ročníku mateřské školy, byla mnohem větší finanční zátěž na zřizovatele těchto mateřských škol," řekl Liška.

Změna by měla začít platit od školního roku 2009/2010, předškoláků v příštím roce se tedy ještě týkat nebude. Novela také ruší omezení nejnižšího počtu dětí v malých školách. Některé z nich by tak nebylo nutné rušit. Podle stínového ministra školství za ČSSD Jiřího Havla to možná není ideální řešení situace, nicméně chápe je.

"Není to vůbec jednoduchá záležitost. Když přijdete na tu krásnou venkovskou školu, kde kantoři dělají za minimální mzdu, dělají mnohem víc, než je jejich povinností. A teď si představte, že zrovna dva ročníky dětí jsou slabé a ta škola by se měla zrušit. Pokud se ta škola zruší, tak už se tam nikdy nevrátí. Řadu těch argumentů proto velmi silně chápu, proto skřípu zuby, ale nedá se nic dělat," vysvětlil Havel.

Naopak nesouhlasí s myšlenkou nultých ročníků na základních školách. "Problém je především v tom, že z hlediska budoucnosti je zapotřebí naopak rozšířit předškolní výchovu na předškolní výchovu povinnou. To znamená, že bezplatnost byla prvním krokem k tomu, abychom dosáhli minimálně jednoho ročníku předškolní výchovy povinné docházky. V tuto chvíli je to krok zpět, a to nám vadí," dodal Havel.

Veronika Malá, Vilém Janouš, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme