Jakubisko ve Varech uvedl film Bathory a převzal glóbus

Režisér Juraj Jakubisko dostal na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech cenu za umělecký přínos světové kinematografii. Ve světové premiéře také představil svůj dlouho očekávaný film Bathory o legendární Čachtické paní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Juraj Jakubisko

Juraj Jakubisko | Zdroj: ČTK

Jakubisko uvedl snímek za účasti herecké a tvůrčí delegace ve Velkém sále hotelu Thermal, který zaplnilo více než jedenáct stovek diváků. Ti odměnili dílo po 140 minutách projekce dlouhým potleskem, i když ne ve stoje.

Historický velkofilm označuje režisér za své nejtěžší dílo. Natočení snímku s rozpočtem 320 milionů korun finančně podpořilo několik evropských zemí a Jakubisko na něm pracoval čtyři roky. Nakonec si svůj v pořadí patnáctý projekt nadělil k letošním sedmdesátinám.

Filmem se režisér vrací zpět domů na Slovensko. Jde o příběh z konce 16. století o hrdé a krásné hraběnce Báthoryové, jež proslula jako strašlivá Čachtická paní. Údajně se koupala v krvi zavražděných panen, aby si uchovala věčné mládí.

Hororová pověst ale doznala ve filmovém pracování podstatné změny. Jakubisko chtěl podle svých slov ukázat jiný pohled na legendu o údajně největší vražedkyni v dějinách a nabídnout možnost, že se hraběnka mohla stát obětí pomluv a mocenských intrik kvůli svému nezměrnému majetku.

Juraj Jakubisko a Deana Jakubisková | Foto: ČTK

"Ty legendy se ukazují, že jsou jakýmsi básnickým obrazem a nejsou tou pravdou. Všechny souvislosti, které o ní víme a na kterých stavíme její obžalobu, jsou trochu jiné. Snažil jsem se v divákovi probudit pochybnosti a říct: Ano, možná že to bylo úplně jinak, že Alžběta Báthoryová byla nevinná," uvedl Jakubisko.

Jeho žena Deana Jakubisková si k funkci producentky filmu přibrala i roli léčitelky Darvulie. "Léčila Báthoryovou, dokonce se v různých historický análech hovoří, že Alžběta Báthoryová měla anémii, byla velmi těžce nemocná, a z toho asi vznikly ty krvavé story, protože tehdy se to léčilo krví. Dokonce o Báthoryové jsou záznamy, že ona sama propadla léčitelství a bylo to vlastně díky Darvulii," přiblížila svou postavu Jakubisková.

Snímek vznikl za 80 natáčecích dnů. Dokončení zdržely postprodukční práce v Londýně. První mimofestivaloví diváci mohou historický thriller o legendární Čachtické paní vidět ještě předtím, než se Bathory 10. července ve 34 kopiích objeví v kinech. O den dříve ho totiž uvede pražská Lucerna.

Martin Hromádka, Petr Benetka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme