Hlasování o radaru poslanci zřejmě během léta nestihnou

O smlouvách o radaru se nejspíš ve sněmovně nebude hlasovat ještě během léta. Myslí si to minimálně někteří poslanci. Počkat totiž bude nutné na doplňkovou smlouvu SOFA, která zatím ještě není dohodnutá, i na podpis dohody o vědecké spolupráci tak, aby se o všech dokumentech hlasovalo současně.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

protiraketový radar - ilustrační foto

protiraketový radar - ilustrační foto | Foto: Miroslav Konvalina

Podle šéfa legislativní rady vlády Cyrila Svobody by se nicméně mělo vše dokončit co nejdříve, nejlépe do konce roku. Ani změna americké administrativy podle něj na věci nemůže nic zásadního změnit, protože se jedná dlouhodobé strategické rozhodnutí.

Změna by proto nenastala, i kdyby vyhrál kterýkoliv kandidát na amerického prezidenta. "Nicméně je to takový argument, který se používá. Ale nedokážu si představit, že podepsanou smlouvu bude někdo revidovat a projednávat znovu, jakmile dojde ke zvolení prezidenta ve Spojených státech," dodal Svoboda.

Podle občanského demokrata Jana Vidíma není vyloučené ani to, že se smlouvy do sněmovny dostanou až po Novém roce. "Ačkoliv já s tímto argumentem nesouhlasím a neschvaluji ho, myslím si, že pokud by někteří kolegové poté, kdyby by nový prezident vyslovil stejný souhlas jako současný prezident, zvedli ruku pro, pak si myslím, že klidně bychom těch pár měsíců mohli počkat," uvedl Vidím.

Celý systém amerického protiraketového štítu, jehož součástí je i plánovaný radar v Česku, má podle USA v budoucnu chránit před útokem ze zemí, které vyvíjejí jaderný program a nemají pro něj dostatečně přesvědčivé mírové vysvětlení, jako jsou například Írán nebo Severní Korea.

Hlavní smlouvu o umístění radaru na českém území podepsali v Praze americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová a její český protějšek Karel Schwarzenberg. Obě strany musí ještě ale dojednat doplňkovou smlouvu, která bude upravovat pobyt amerických vojáků na českém území (SOFA).

Aby dokument vstoupil v platnost, musí ho schválit český parlament a podepsat prezident. Václav Klaus už oznámil, že je připravený tak učinit "bez váhání". Radar považuje za další tmelící prvek našeho partnerství s USA. Mezi poslanci však nemá kabinet Mirka Topolánka podporu pro ratifikaci smlouvy jistou. Radaru v Česku není nakloněná ani veřejnost. Podle posledních průzkumů s ním nesouhlasí zhruba tři pětiny lidí.

Další část protiraketového deštníku má stát v Polsku, vyjednávání o smlouvě mezi Washingtonem a Varšavou ale zatím neskončilo. Rozhovory se zasekly na neochotě Američanů přistoupit na tvrdé polské podmínky. Proti zvažovanému umístění amerického radaru v Česku a raket v Polsku důrazně protestuje Rusko, které vyjadřuje obavy z ohrožení vlastní bezpečnosti.

Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme