Petici za propuštění českých entomologů zadržených v Indii podepsaly stovky lidí

Přes tisíc šest set lidí z celého světa se už připojilo k peticím, které vyjadřují podporu českým entomologům zadržovaným v Indii. Kvůli údajnému nedovolenému sběru hmyzu byli podmínečně propuštěni z věznice v Dárdžilingu. Nyní čekají na oficiální obžalobu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Národní park Singalila

Národní park Singalila | Foto: India Travelogue

Oba muži, kterým hrozí podle indického zákoníku až sedm let vězení, se v tomto období musejí dvakrát týdně hlásit na policii v Dárdžilingu a nesmí město opustit. Český velvyslanec v Indii Hynek Kmoníček věří, že soud pro ně dopadne dobře. V České televizi uvedl, že vliv by mohly mít i podepsané petice:

"Věřím, že ten soud dopadne přesně tak, jak by dopadl v České republice. To znamená konstatacím toho, co se stalo a odmítnutím toho, co se nestalo. Tedy profesionální entomologové, vědci sbírali hmyz bez patřičného povolení a pravděpodobně si zaslouží nějaký trest za to, že neměli ono povolení. Ale všechna ostatní obvinění jsou naprosto nesmyslná a absurdní."

Emila Kučeru a Petra Šváchu z Entomologického ústavu Akademie věd zadržely indické úřady 22. června. Zatčeni byli poblíž národního parku Singalila u Dárdžilingu, protože neměli oficiální povolení ke sběru hmyzu. Zadržení Češi jakoukoli vinu popírají. Trvají na tom, že v národním parku Singalila hmyz nesbírali a ani do něj nevkročili.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si exkluzivní rozhovor s entomologem Petrem Šváchou, který natočil redaktor Radiožurnálu Marek Janáč:

Tereza Janouškovcová Bartůňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme