Silná koruna odrazuje turisty

Kvůli silné koruně ubývá v Česku turistů. Navíc za své peníze nedostanou očekávaný standard. A tak český turistický byznys prožívá katastrofální časy. Češi podle průzkumů neumí přilákat turisty do regionů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

turisté na Vyšehradě fotografují

turisté na Vyšehradě fotografují | Foto: Marián Vojtek

Cizince stále nejvíce láká Praha. Tu ročně navštíví kolem 4 milionů turistů, kdežto nejnavštěvovanější české kraje, Karlovarsko a Jižní Moravu, desetkrát méně návštěvníků. Od cesty do českých regionů je odrazuje hlavně špatná infrastruktura. V České republice jsou desítky památkových rezervací, ale čtyřhvězdičkových hotelů je jen pár. Navíc i regiony zasáhl útlum cestování kvůli silné koruně.

Ale i Praze začínají obdivovatelé ubývat. Pražské hotely, obchody, restaurace a incomingové cestovní kanceláře hlásí propad v průměru o 30 procent. Podle Prezidenta asociace hotelů a restaurací Pavla Hlinky počet turistů lehce roste, v Praze ale stále roste i počet hotelů a proto jsou vlastně jejich kapacity nevyužité.

"Počet turistů vzrostl od počátku roku o necelá tři procenta. Problém je v tom, že v té samé době narostla kapacita hotelů o deset procent, to znamená, že dochází k rozmělňování počtu turistů do většího počtu hotelů."

V mnoha bedekrech se také například stále píše, že se v Praze hodně krade. Na špatnou sezónu žehrají i někteří provozovatelé pražských kempů. Tomio Okamura - mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur říká, že červenec je pro pražskou turistiku nejkatastrofálnější měsíc od povodní v roce 2002.

Jedním z důvodů je ale i silná koruna. Stali jsme se luxusní destinací, ovšem nabízíme služby, které tomu neodpovídají. Turisté proto míří do jiných mnohdy i levnějších oblastí.

Marcela Hálová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme