Při havárii vlaku u Studénky zahynulo sedm lidí

Sedm cestujících nepřežilo dopolední havárii rychlíku EuroCity Komenius, jedoucího z Krakova do Prahy. Těsně před vlakem se na trať zřítil rozestavěný silniční most. Šest lidí, pět Češek a jeden Polák, zahynulo na místě tragédie u Studénky na Novojičínsku. Jako sedmý zemřel odpoledne v nemocnici ukrajinský mladík.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled z letadla na místo tragické nehody

Pohled z letadla na místo tragické nehody | Zdroj: ČTK

Po nehodě u Studénky zůstaly v troskách vlaku také desítky lidí s různými zraněními. Podle nejnovějších součtů bylo v různých moravských nemocnicích ošetřeno 67 zraněných, z nich je asi 16 zraněných těžce. Někteří z nich stále bojují o život.

Záchranáři během dvou hodin vyprostili všechny cestující, kteří náraz rychlíku do trosek mostu přežili. Oznámil to šéf moravskoslezských hasičů Zdeněk Nytra s tím, že pak ještě opakovaně prohledávali havarovanou soupravu, aby se ujistili, že nikoho nepřehlédli. Následne policisté uvnitř trosek vlaku ohledávali oběti a pokoušeli se je identifikovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přímo z místa havárie vlaku u Studénky přinesla první informace reportérka Českého rozhlasu Andrea Čánová

Vlak EuroCity Komenius jedoucí z Krakova do Prahy narazil do opravovaného silničního mostu. Ocelová konstrukce, která slouží ke stavbě tělesa mostu a do které se lije beton, se zřítila těsně - asi 200 metrů - před projíždějícím vlakem. Do sesunutých trosek mostu pak přímo vrazila lokomotiva a přední osobní vagony.

Mezi cestujícími, kteří vyvázli z tragické nehody bez následků, byla i mladá žena s malým synem. Její výpověď jsme přímo na místě neštěstí zaznamenali:

Přehrát

00:00 / 00:00

Mladá žena s malým synem, kteří cestovali havarovaným rychlíkem

Strojvůce rychlíku nehodu přežil, stačil ještě použít rychlobrzdu. Tím si také zachránil život, utrpěl jen lehčí zranění. Výpověď strojvůdce tlumočil mluvčí Drážní inspekce Jan Kučera: "Po průjezdu stanicí si všiml, že mostní konstrukce se zhoupla a spadla. Stihl aktivovat autobrzdu a zhruba šest vteřin před nárazem se schoval do strojovny lokomotivy. Vlak v té době jel rychlostí asi 120 kilometrů v hodině."

Duchapřítomnost strojvedoucího ocenil i další z pasažérů, který Českému rozhlasu poskytl svědectví o tom, co se ve vlaku při nehodě dělo:

Přehrát

00:00 / 00:00

Další z pasažérů, který přežil tragickou nehodu, popsal nejhorší okamžiky

Silniční most přes železniční trať u Studénky opravoval Moravskoslezský kraj, který je jeho vlastníkem a také investorem stavby. Dodavatelem je společnost ODS-Dopravní stavby. České dráhy tuto firmu, která most stavěla, viní ze způsobení tragické nehody.

Mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský v rozhovoru pro Rádio Česko informoval: "Trať z Ostravy směrem na Přerov, tedy mezinárodní a vnitrostátní linie směrem na Vídeň a na Prahu, je uzavřená. Přerušení provozu by mohlo být snad během dvou možná tří dní ukončeno a vlaky by mohly opět jezdit." Nejdřív totiž musí těžká technika odstranit trosky lokomotivy a vagónů. Předpokládá se, že na to bude třeba několik dní.

Mapa odklonových tras dálkových mezinárodních vlaků po tragické nehodě rychlíku EuroCity | Foto: ČTK

Krizové linky pro příbuzné cestujících z havarovaného vlaku, zřízené ostravským Centrem tísňového volání: 974 723 201, 974 723 202.

Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme