Podle ČSSD by vojenské akce v Gruzii měla prošetřit komise

Příčiny a okolnosti konfliktu na Kavkaze by měla podle české politické opozice vyšetřit mezinárodní komise. S tímto návrhem přišli sociální demokraté. Podle nich by bylo chybou vyloučit Rusko z mezinárodních organizací, jako trest za vojenské akce v Gruzii.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lubomír Zaorálek

Lubomír Zaorálek | Foto: Marián Vojtek

Sociálně demokratický místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek by uvítal jasnější postoj české vlády ke gruzínskému konfliktu a to i kvůli blížícímu se předsednictví Česka Unii.

"Možná, že si může dovolit Lucembursko, nebo někdo, nedávat stanovisko k té věci. Ale Česká republika ve své současné situaci, která bude přebírat ten úkol...tady podle mne premiér měl vystoupit a měl to stanovisko říci, byť to měla být podpora Sarkozyho iniciativě, ale myslím, že to patří k profesionálnímu výkonu. Evropská unie by mohla jednou dojet na to, že má v srpnu dovolenou," domnívá se Zaorálek.

Opozice současně ve sněmovně vyzvala premiéra Mirka Topolánka, aby poslance informoval o postoji vlády k tomuto konfliktu. Kabinet se nicméně bude věcí zabývat až zítra. Podle šéfa ČSSD Jiřího Paroubka vláda situaci nezvládla: "My nejsme běžnou zemí Evropské unie, my jsme příští předsednickou zemí a málo platné, do Moskvy s prezidentem Sarkozym měl také cestovat nějaký vrcholný český diplomat, anebo dokonce premiér České republiky."

Podle lidovců, kteří se ke gruzínskému konfliktu také oficiálně vyjádřili, by ruská vojska vojska měla neprodleně opustit území Gruzie.

Milan Kopp, Václava Marešová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme