Zaměstnanci zličínského Siemensu KV budou stávkovat

Zaměstnanci zličínského Siemensu Kolejová vozidla budou dnes stávkovat. Odborová organizace Kovo u společnosti Siemens Kolejová vozidla vyhlásila po neúspěšných jednáních s vedením podniku na dnešek od pravého poledne dvouhodinovou výstražnou stávku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tramvajová souprava typu T3

Tramvajová souprava typu T3 | Foto: Jan Rosenauer

Mateřský koncern Siemens chce továrnu do poloviny příštího roku prodat. Nabídky, které Siemens předložil zaměstnancům, podle odborářů neodpovídají vážnosti situace.

Odbory se k protestu rozhodly po třetím kole vyjednávání s vedením podniku, které minulý týden zástupcům zaměstnanců navrhlo balíček sociálních výhod. Vedení firmy zaměstnancům rovněž garantuje, že až do prodeje firmy nebude propouštět. Balíček, který jde nad rámec zákona i kolektivní smlouvy, odboráři nepřijali a přes výzvu managementu nepředložili vlastní návrh.

Vedení podniku ale důvodům stávky nerozumí, nepovažuje ji za dobrý krok a zároveň nechystá kvůli stávce žádná mimořádná opatření. Podle předsedy odborového sdružení Kovo Josefa Středuly jsou odboráři připraveni dál jednat, ale pouze nad seriózními návrhy. Situace mezi zaměstnanci zličínského závodu a vedením je napjatá od minulého měsíce, kdy koncern oznámil záměr továrnu s 1 000 pracovníky prodat. Podle odborů vedení firmy nechce objasnit ekonomické příčiny, kvůli kterým se Siemens příští rok továrny zbaví.

Změny u Siemensu se netýkají pouze České republiky. Po celém světě koncern propustí zhruba 17 000 lidí. Ostatní aktivity koncernu v České republice se nemění, odchod se týká pouze zličínské Siemens Kolejová vozidla.

Milan Kopp, Marcela Krejsová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme