Resort školství představil podobu státních maturit

Podoba státních maturit začíná získávat přesnější obrysy. Dnes s nimi přišlo ministerstvo školství. První studenti budou společnou zkoušku dospělosti skládat v roce 2010. Půjde ale zatím jen o první část projektu, který se kompletně zavede do praxe až o dva roky později. Kompletní příprava pak do té doby bude stát 480 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

maturita

maturita | Foto: Gymnázium Nad Alejí

Státní maturita bude zatím jen z češtiny a cizího jazyka nebo matematiky. Další 2 až 3 předměty budou v režii školy. K oběma částem si pak student bude moct zvolit i další volitelné varianty.

Vzniknout by tak měla zkouška, na základě které by se daly znalosti studentů porovnat v praxi i při dalším studiu. "Přejeme si, aby vysoké školy vzaly státní maturitní zkoušku jako jeden z rozhodujících momentů pro přijímací řízení na vysokou školu," řekl ministr školství Ondřej Liška.

Příští rok se potom bude státní maturita testovat, aby se ještě přišlo na možné nedostatky. Podle některých ředitelů škol je ale systém moc složitý.

"Zatím to vidím dost složité a komplikované. Když bych se vcítil do role studenta, tak se k této maturitě bude stavět vyloženě pragmaticky, to znamená vyberu si co nejméně předmětů a nastuduji si je v co největší kvalitě," uvedl ředitel Akademického gymnázia Štěpánská v Praze Milan Štěrba.

Tato státní maturita ale zůstane v praxi jen dva roky. Od roku 2012 totiž začne platit kompletní podoba zkoušky.

Veronika Malá, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme