Soud vyhlásil moratorium na sklárny skupiny BCT

Městský soud v Praze ve čtvrtek vyhlásil moratorium na majetek sklářské skupiny Bohemia Crystalex Trading. Ta je kvůli nedostatku provozního kapitálu od 22. září v insolvenčním řízení.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

linka ve sklárnách Sklo Bohemia ve Světlé nad Sázavou - archi. foto

linka ve sklárnách Sklo Bohemia ve Světlé nad Sázavou - archi. foto | Zdroj: ČTK

Majitelé skupiny podali žádost o ochranu před věřiteli nejen pro BCT, ale i pro dceřiné společnosti Crystalex Nový Bor a Sklárny Kavalier Sázava. Soud zároveň oběma dceřiným firmám určil insolvenční správce.

Moratorium na majetek poskytuje firmám prostor překonat úpadek a udržet v chodu výrobu a také dohodnout se s věřiteli. Dodavatelé totiž po dobu moratoria nemohou vypovědět smlouvy na dodávky energií, surovin nebo služeb, které před jeho vyhlášením trvaly alespoň tři měsíce.

Moratorium na majetek sklářských společností platí po dobu tří měsíců a soud ho může prodloužit ještě o 30 dní, souhlasit však musí většina věřitelů.

Kraje, které postihne rušení skláren, podpoří stát. Ke státní dotaci ministry vyzvali odboráři postižených poboček skupiny Bohemia Crystalex Trading. Ministr financí Miroslav Kalousek zdůraznil, že stát regionům finančně pomůže. Výtky odborů, podle kterých by měl stát do chodu podniků důrazněji zasáhnout, ale odmítá.

Milan Kopp, Lenka Rákosová, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme