Česko si neumí udržet zahraniční turisty

Do České republiky už nejezdí tolik turistů jako v předchozích letech. Takové je zjištění Svazu obchodu a cestovního ruchu, které jako hlavní důvody uvádí drahotu a špatnou infrastrukturu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karlův most

Karlův most | Foto: Jan Rosenauer

Podle viceprezidenta svazu Pavla Hlinky patří mezi hlavní důvody silná koruna, kvůli které je návštěva České republiky a zejména Prahy pro cizince příliš drahá. Turistům také chybí motivace pro další návštěvy naší země.

"To je právě potom ten problém, že ti lidé už nepřijedou znova, protože ta infrastruktura další k tomu, aby ten turista tady pobyl a strávil tady víc času než den dva, momentálně není ještě dobudována."

Například Praha nabízí o 10 tisíc lůžek víc než Vídeň. Ve srovnání s jinými evropskými zeměmi ale zaostáváme v prezentaci národních lákadel. Podle mluvčího Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže se tuzemští hoteliéři a ubytovatelé budou muset zaměřit na domácí klientelu. Čeští zákazníci už jsou ale náročnější než dřív.

"My Češi už nejsme ochotni bydlet na pokoji se společnými toaletami, už nejsme ochotni jíst jednotné menu. Investoři, kteří otevírají nové penziony, si musí jednoznačně uvědomit, že česká klientela už je rovnocenná té zahraniční."

Podle Jana Papeže má Česko velkou rezervu v regionech, které mohou turistům nabídnout pestřejší doprovodné programy a také větší ubytovací kapacitu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Prokeš: Česko si neumí udržet zahraniční turisty

Marika Táborská, Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme