Policie obvinila jednoho z extremistů v Litvínově z výtržnictví

Jedním obviněním z výtržnictví ohodnotila policie střet pravicových extremistů s policií v Litvínově. Při sobotním pochodu zaútočil muž na náměstí Míru na policistu dlažební kostkou a vážně ho zranil v obličeji.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

policisté zasahují proti jednomu z pravicových radikálů v Litvínově

policisté zasahují proti jednomu z pravicových radikálů v Litvínově | Zdroj: ČTK

Jak uvedla mluvčí mostecké policie Ludmila Světláková, zraněný policista je už z nemocnice v domácím ošetřování. Podle výsledků jeho lékařské zprávy by zadržený muž mohl být obviněn i z útoku na veřejného činitele.

Policisté zadrželi v souvislosti se sobotní akcí v Litvínově celkem čtyři radikály. Vedle obviněného muže je další vyšetřován kvůli podezření z útoku na veřejného činitele, jeden kvůli výtržnictví a poslední je podezřelý z přestupku. Šest lidí policie předvedla k podání vysvětlení, v jejich autech totiž našla zbraně.

Pravicových extremistů se do Litvínova sjelo zhruba 700. Odpoledne se sešli na náměstí Míru, odkud chtěli pochodovat do místní čtvrti Janov, kde žije početná romská komunita. Akce svolaná Dělnickou stranou měla být odpovědí na útok ze začátku října, kdy Romové právě v Janově napadli desítku extremistů.

První konflikty se odehrály už na náměstí. Policisté chtěli extremistům v pochodu zabránit a ti na ně začali házet dlažební kostky. Několika skupinám radikálů se z náměstí podařilo utéct a do Janova se dostali. Tam na ně čekalo asi 150 Romů vyzbrojených noži, meči a klacky. K odvrácení střetu nasadila policie muže na koních, těžkooděnce i vodní děla.

Akce pravicových extremistů narušila také průběh voleb v Litvínově. Komise z Janova musely zůstat zavřené ve volebních místnostech a nemohly dodat volební lístky na radnici ke sčítání včas, čímž se průběh voleb zpomalil.

Lenka Rákosová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme