Zdena Mašínová odmítla převzít vyznamenání pro svého otce

Sestra Ctirada a Josefa Mašínových Zdena odmítla převzít vyznamenání, které chtěla ministryně obrany udělit jejímu otci. Toho popravili nacisté za 2. světové války. Generál Josef Mašín byl členem legendární odbojové skupiny Tři králové. Podle Zdeny Mašínové byla mezi necelou třicítkou vyznamenaných i osoba, kvůli které vyznamenání nemůže převzít - a to předsedkyně Konfederace politických vězňů Naděžda Kavalírová.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdena Mašínová

Zdena Mašínová | Foto: Česká televize

Zdeně Mašínové vadí, že Naděžda Kavalírová byla celou normalizaci zaměstnána na ministerstvu sociálních věcí a její manžel na ministerstvu vnitra. Mašínová zdůraznila, že její otec byl zásadový člověk a ona i její bratři byli v tomto duchu vychovaní:

"V mých očích můžou být oceňováni pouze lidi naprosto čestní a bezúhonní. Bohužel, nebyla jsem předem informována, proto jsem se dostavila, ale vyskytla se zde osoba, paní Kavalírová, předsedkyně takzvané Konfederace politických vězňů, o které jsem dobře informovaná a mám zkušenosti s ní, že tato osoba si to naprosto nezaslouží. Její minulost není zcela jistá," uvedla Zdena Mašínová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zdena Mašínová hovoří o důvodech odmítnutí vyznamenání

Předsedkyně Konfederace politických vězňů zpočátku nechtěla na nařčení Zdeny Mašínové reagovat. Kavalírová byla zjevně zaskočená a v očích měla slzy:

"Paní Zdena Mašínová, z takové rodiny, že se propůjčí k tomu, co tady dneska zaznělo, to je pro mě nesmírně bolestné. Protože ona by měla být hrdou nositelkou skvělého jména po svých rodičích i báječných bratrech, ale to, co tu dneska zaznělo, to je skutečně pod úroveň," řekla Naděžda Kavalírová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reakce Naděždy Kavalírové na nařčení Zdeny Mašínové

Ministryně obrany Vlasta Parkanová dnes udělovala nová vyznamenání u příležitosti 90. výročí vzniku samostatného československého státu. Generál Mašín měl být vyznamenán za odboj proti nacistům Křížem obrany státu. Toto vyznamenání obdržel například válečný veterán Tomáš Sedláček nebo legendární letec František Fajtl.

Ministryně celkem ocenila asi 30 lidí. Vyznamenání Zlaté lípy mimo jiné pro sebe i svoji matku převzala dcera Milady Horákové Jana Kánská. Stejné vyznamenání dostala i Naděžda Kavalírová.

Marika Táborská, Pavel Otto Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme