Extremisty pochodující na romské sídliště v Litvínově zastavila policie

Česko zažilo zřejmě nejtvrdší střety policie s radikály od pražského zasedání finančníků v roce 2000. V Litvínově policejní těžkooděnci dvě hodiny bojovali proti stoupencům krajně pravicové Dělnické strany, kteří chtěli proniknout na sídliště Janov obývané převážně Romy. Výsledkem pouliční bitvy je nejméně 14 zraněných.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Střet policie s extremisty

Střet policie s extremisty | Zdroj: ČTK

Do Litvínova podle odhadů dorazilo až 600 extremistů, někteří dokonce přijeli ze Slovenska a z Německa. Policie měla na místě asi tisícovku mužů.

Přívrženci krajní pravice se shromáždili v poledne na litvínovském náměstí Míru, odkud před 15. hodinou vyrazili do Janova. Tam je ale policie nepustila.

Těžkooděnci s obrněným transportérem přehradili radikálům cestu k sídlišti a pomocí dělbuchů, vodního děla a slzného plynu je zatlačili zpátky. Radikálové se poté rozprchli do ulic pod Janovem, kde se policistů podařilo jejich nejtvrdší jádro zvládnout.

"Měli zápalné lahve, které házeli po policistech, zapálili také vozidlo městské policie, takže tady zasahovali hasiči," uvedla mluvčí severočeské policie Jarmila Hrubešová. Na místě podle ní zůstalo 14 zraněných, z toho sedm policistů. Mezi extremisty je i jeden těžce raněný, 15 jich zatím policie zadržela.

Ostrá pouliční bitva ustala zhruba po dvou hodinách. Posledních asi sto radikálů se pak ještě snažilo dostat na sídliště lesem, ale neúspěšně. Jejich pokusy narazily na policejní kordony mezi domy. Na místem létal i policejní vrtulník s bodovým světlem. K dalším akcím už se extremisté neodhodlali, po 20. hodině byl ve městě klid.

Romové, proti nimž pochod mířil, se do bitek nezapojili, několik stovek jich ale čekalo připravených k obraně sídliště. Už dopoledne obyvatelé Janova demonstrovali proti pochodu Dělnické strany. Někteří z nich byli ozbrojeni, městská policie u nich našla mačetu a desku pobitou hřeby. Lopaty, vidle a další zbraně zabavili policisté i u radikálů, které dopoledne kontrolovali při příjezdu do Litvínova.

Podobný střet, i když o něco menší než dnes, zažil Litvínov před měsícem. Nepovolené shromáždění stoupenců Dělnické strany, Národního odporu a Autonomních nacionalistů 18. října přerostlo v bitku s asi 300 policisty. Ministerstvo vnitra nedávno vypracovalo návrh na rozpuštění Dělnické strany a ministr Ivan Langer ji označil za extremistickou.

Kromě Litvínova pochodovalo dnes večer přibližně pět desítek přívrženců krajní pravice také v Kopřivnici na Novojičínsku. Skupina v maskách a černých oděvech na nepovolené akci vyvolávala mimo jiné heslo "Obrana a národ", nezpůsobila ale žádné výtržnosti. Policisté většinu účastníků pochodu legitimovali. Podle výsledků kontroly se jednalo o velmi mladé členy ultrapravice.

Lenka Rákosová, Martin Hromádka, Eva Pagová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme