Extrémisté se chystají, na řadě je Karviná

V Česku hrozí po incidentu v Litvínově další občanské nepokoje. Podle dnešní zprávy Bezpečnostní informační služby se členové krajní pravice nyní spojili nad tématem ,sociálně nepřizpůsobiví občané'. Impulsem k dalším projevům extrémistů nemusí být podle BIS jen soužití s Romy, ale třeba přistěhovalci nebo bezdomovci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příznivci krajní pravice

Příznivci krajní pravice | Zdroj: ČTK

Radiožurnálu to potvrdil mluvčí BIS Jan Šubrt: "Opustili témata jako jsou židé, homosexuálové, Třetí říše nebo Hitler. Přešli právě k tomu senzitivnímu společenskému tématu. A tady se právě ultranacionalisté z různých uskupení krajní pravice začínají sjednocovat a nalézat společnou řeč."

Podle zprávy domácí rozvědky může být impulsem dalších akcí příznivců ultrapravicových uskupení nejen soužití s Romy. Mluvčí Bezpečnostní informační služby Jan Šubrt Radiožurnálu řekl, že to příště mohou být přistěhovalci nebo třeba bezdomovci: "Radikálové chtějí nabízet svoje vlastní ,pseudořešení', například formou takzvané ochrany spořádaných občanů. Právě u těchto velmi citlivých společenských témat chtějí profitovat, sbírat body a vydávat se za spasitele, kteří jako jediní zbaví společnost tohoto problému. Je velmi pravděpodobné, že se akce a incidenty typu Litvínov budou opakovat a budou následovat další střety s policií."

Podle zprávy domácí rozvědky nemohou extrémisté demokracii v České republice ohrozit, ale nesmíme jejich počínání přehlížet. Dělnická strana už totiž ohlásila, že její příznivci plánují další pochod v Litvínově, ale i v jiných českých městech.

Jak vyřešit napjatou situaci v Litvínově, to je téměř jediné téma, kterým se v posledních dnech vedení města zabývá. Jeho největším úsilím je zabránit dalším nepokojům a pochodům, které ve městě organizuje extrémně pravicová Dělnická strana proti romské menšině žijící v sídlišti Janov. Jedním z konkrétních bodů řešení je integrovaný plán rozvoje města.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na řešení situace v Litvínově se ptala severočeská reportérka Eva Pagová ministra pro místní rozvoj Jiřího Čunka při jeho návštěvě města

K nejtvrdší extrémní pravici se u nás hlásí 3 až 5 tisíc příznivců. Podle dnešní zprávy domácí rozvědky se jich ale na jedné akci shromáždí maximálně tisíc, říká mluvčí Bezpečnostní informační služby Jan Šubrt: "Jsou schopni se čas od času masivně zviditelnit, jsou schopni se poprat, hlasitě zakřičet. Ale je faktem, že základy, principy demokracie nemohou ohrozit, k tomu nemají dost síly a prostředků. Nicméně není možné před nimi zavírat oči, přecházet to mávnutím rukou. Demokracie se musí bránit. Vždycky když dojde k překročení zákona, je potřeba efektivně zasáhnout."

Romové se bojí a chtějí emigrovat

Romové v Moravskoslezském kraji už upozornili, že hrozí hromadná emigrace. Důvodem jsou obavy z nárůstu projevů extremismu po pondělních událostech v Litvínově. Sdružení Romů Severní Moravy proto napsalo otevřený dopis premiérovi Mirku Topolánkovi. Chtějí, aby jim vláda pomohla.

Výzva přišla v předvečer další demonstrace pravicových extremistů, která má být v sobotu v Karviné. Podle předsedy sdružení Milana Ference se Romové se obávají zvednutí vlny násilí: "Když vidíme, co se děje na jednom konci republiky, tak se člověk bojí, jestli něco podobného nebude i na jiném konci, kde je víc Romů, víc lokalit, kde mohou pochody extrémistů jít. Nálada je taková, že Romové začínají mít strach."

O rostoucím extrémismu a romské emigraci v podvečerním Radiofóru mluvili Karel Bačkovský z ministerstva vnitra a Klára Kalibová ze sdružení Tolerance. Záznam pořadu najdete v Rádiu na přání!

Ladislav Holomčík, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme