Na litvínovské radnici se sešlo šest oznámení různých demonstrací

Úředníci na radnici v Litvínově na Mostecku musí do tří dnů rozhodnout o tom, komu povolí shromáždění a protestní akce v centru města a na sídlišti Janov. Od pátku do dnešního dne se na litvínovské radnici sešlo celkem šest žádostí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Litvínov - náměstí

Litvínov - náměstí | Foto: mulitvinov.cz

Žádost o povolení shromáždění až do května příštího roku podala jako první minulý týden v pátek Židovská liberální unie. Dnes ji se stejným požadavkem následovalo Romské křesťanské sdružení. Podle jeho předsedy Radka Grunzy chce tímto krokem zabránit nepokojům ze strany radikálů a zároveň ochránit Romy, žijící v dotčených lokalitách:

"Obávám se, že excesům víceméně nezabráníme. Pouze si troufám říct, že díky tomu, co jsme dneska udělali, se obejde to pomyslné žhavé místo. Že alespoň místní občané - Romové nebo 'neromové' - budou žít poklidný život."

Žádost dnes podala také Dělnická strana, která chce pořádat mítink v polovině prosince. A podobně zaměřenou akci chtějí v rozmezí od konce listopadu do konce ledna pořádat další tři jednotlivci.

Přijetí žádostí potvrdila tajemnice litvínovského Městského úřadu Alexandra Sixtová: "Městský úřad má teď tři dny na to, aby se vyjádřil a posoudil jednotlivá oznámení."

Shromáždění by se měla konat na centrálním náměstí v Litvínově a v Janově a na jeho přístupových cestách. Zákon o shromažďování nemluví o tom, na jak dlouho lze veřejné prostranství obsadit.

Katarína Brezovská, Jan Beneš, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme