Nad budoucností českokrumlovského otáčivého hlediště dál visí otazník

Město Český Krumlov se nepřipojilo ke stanovisku Národního památkového ústavu a Ministerstva kultury České republiky ohledně otáčivého hlediště. Ve Zprávě o stavu památky UNESCO, kterou státní instituce pošlou Výboru světového dědictví UNESCO v Paříži, se píše o nutnosti odstranit otáčivé hlediště z českokrumlovské zámecké zahrady do roku 2016.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

otáčivé hlediště

otáčivé hlediště | Foto: Jihočeské divadlo

Na tom se však neshodli českokrumlovští zastupitelé, kteří se spíš přiklánějí k tomu, aby otáčivé hlediště v zahradě zůstalo. Ani tento názor ale do zprávy nepřipojili.

Místostarostka Jitka Zikmundová neskrývala rozčarování a konstatovala, že město promarnilo šanci jakkoliv se k celému problému vyjádřit na oficiální úrovni: "Byla teď šance se vyjádřit a dát na vědomí i lidem v UNESCO, že samospráva nemá vlastnické vztahy k této záležitosti, ale vyjadřujeme svou vůli, aby otáčivé hlediště bylo na území Českého Krumlova, protože ho považujeme za kulturní fenomén. Jsme připraveni územní plán upravit tak, aby v případě potřeby jsme vyšli vstříc."

Starosta Českého Krumlova Luboš Jedlička ale míní, že město Český Krumlov se ke zprávě tak, jak je formulovaná, ani vyjádřit nemůže: "Vzhledem k tomu, že z několika oficiálních zdrojů, které projednávalo i zastupitelstvo, vyplývalo, že drtivá většina našich občanů si přeje zachovat otáčivé hlediště v zámecké zahradě, tak zastupitelé nemají ani morální právo zvednout ruku proti hlasu našich spoluobčanů. Druhý aspekt je, že zpráva je odpovědí státních orgánů na otázky orgánů UNESCO v Paříži, tak ať si obsah stanoví státní orgány a podepíší se pod něj."

čro čb Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme