Úrazová nemocnice v Brně může přejít pod město

Úrazová nemocnice v Brně může přejít do správy města - prezident Václav Klaus totiž dnes podepsal zákon, který to umožňuje. Cílem normy je znemožnit připravované zrušení nemocnice, které prosazoval ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. Úrazová nemocnice, kde se za poslední rok a půl vystřídali čtyři ředitelé, tak bude s největší pravděpodobností dál fungovat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

nemocnice

nemocnice | Foto: Marián Vojtek

Ministr asi rok a půl plánoval útlum činnosti Úrazové nemocnice a převod traumacentra do Fakultní nemocnice Brno. Zdůvodňoval to například zastaralostí budov nemocnice v centru moravské metropole.

Plán vyvolal nesouhlas brněnských i jihomoravských politiků, části odborníků i většiny zaměstnanců Úrazové nemocnice. Ti tvrdí, že Brno potřebuje dvě traumacentra. Argumentovali též tím, že Úrazová nemocnice má špičkový tým odborníků, který by kvůli zrušení musel být rozprášen.

Zákon o převodu nemocnice ze správy státu do rukou města prosadili v Poslanecké sněmovně především zákonodárci za ČSSD. Senát normu bez projednávání postoupil prezidentovi.

Náměstek brněnského primátora Daniel Rychnovský prý přijetí zákona očekával a převod nemocnice na město vítá. Hned první lednové dny radní města začnou s prací: "5. ledna městská rada rozhodne, kdo bude v čele nemocnice. Hned po Novém roce musíme začít s inventurami a zjistit, jak to vypadá se zaměstnanci. Proslýchá se totiž, že někteří zaměstnanci mají k Novému roku odcházet. Další věc je, jak to dopadlo se Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, protože už jsme posílali dopisy s žádostí o prodloužení smluvního vztahu. Doufejme, že VZP vztah prodloužila."

Ministrovi Julínkovi tedy nevyšel plán na zrušení Úrazové nemocnice. Podařilo se mu ale přestěhovat tamní traumacentrum do Fakultní nemocnice Brno, kam by také podle smlouvy o zápůjčce měla přejít podstatná část přístrojového vybavení Úrazové nemocnice. Náměstek primátora Rychnovský připouští, že to je velký problém: "Stěžejní zařízení je vyvedeno z nemocnice od nástrojů přes rentgeny a "cétéčko" po anesteziologické přístroje. Věřím ale, že nebude tlak na to, aby se tyto přístroje musely odvážet, protože by to znamenalo velikou investici pro město Brno."

Podle ministra zdravotnictví Tomáše Julínka čtyři traumacentra v republice nesplňují náročná odborná kritéria, a proto ani na obnovu techniky nedostanou peníze z Evropské unie. O statut a tím i o zmíněné peníze na vybavení mají přijít traumacentra právě v Úrazové nemocnici Brno, dále ve zlínské a pardubické nemocnici a v pražské Fakultní nemocnici Bulovka. Počet traumacenter v Česku tak má klesnout ze čtrnácti na deset.

Přečtěte si také:
V Brně otevřeli nové traumacentrum
Počet traumacenter, která přijímají těžce raněné, se v Česku sníží
Brněnská Úrazová nemocnice se možná převede na město
Úrazová centra v Česku se připravují na změny

Vlasta Gajdošíková, Šárka Slezáková, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme