Topolánek v pondělí oznámí výrazné změny ve vládě

Koaliční vládu Mirka Topolánka čekají změny - podle premiéra budou výrazné a budou se týkat všech tří koaličních stran. Topolánek to řekl v České televizi. Zároveň oznámil, že zřizuje Národní ekonomickou radu, kterou hodlá osobně řídit.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mirek Topolánek

Mirek Topolánek | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Premiér chce změny oznámit v pondělí 5. ledna na zasedání svého kabinetu. "Ti lidé nebudou odcházet proto, že by nezvládli své úkoly ve vládě nebo na resortu, ale spíše nezvládli prezentaci. A musím říct, že ta rekonstrukce se musí týkat všech tří stran, a tak to i proběhne."

Topolánek zároveň oznámil, že se rozhodl nejmenovat vicepremiéra pro ekonomiku, jak původně zvažoval. "Pokládám tu funkci v dané chvíli ne za zbytečnou, ale beru to jako osobní prioritu, premiérskou prioritu. Všechny ostatní věci jdou stranou, já budu fakticky člověkem, který bude koordinovat ty práce. Zřizuji, a pátého (ledna) o tom budu informovat vládu, Národní ekonomickou radu, do které přizvu - a už to postupně dělám - ty největší experty."

V Národní ekonomické radě chce premiér spolupracovat i s opoziční ČSSD. Předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek v České televizi uvedl, že vláda si musí nejprve ujasnit, co vlastně chce, když najednou nehodlá vytvořit funkci vicepremiéra pro ekonomiku. Pozastavil se nad záměrem Topolánka osobně řídit Národní ekonomickou radu, jako tým, který má bránit dopadům ekonomické krize na Česko.

Lenka Rákosová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme