Z vojáků v Hlučíně se stali hasiči

Vojenští záchranáři z Hlučína vyměnili uniformy a stali se z nich hasiči. Podle rozhodnutí vlády je tato poslední vojenská jednotka v regionu od začátku roku součástí Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

čeští vojáci

čeští vojáci | Foto: Ministerstvo obrany ČR

Slavnostní nástup se v areálu bývalých kasáren připravuje na úterní dopoledne. Mluvčí hlučínské radnice Jarmila Harazinová potvrdila, že přeměně vojenské jednotky nezabránila ani petice starostů, kterou nakonec podepsali zástupci 22 okolních obcí.

"Ministerstvo obrany ubezpečilo zástupce města i regionu, že transformací nedojde ke snížení bezpečnosti občanů, a přislíbilo převést s útvarem do gesce ministerstva vnitra i příslušné finanční prostředky. Hlučínský záchranný útvar bude zaměřen mimo jiné na školení hasičů a soustředění speciálních technických jednotek, jako jsou chemici a pyrotechnici. Zasahovat bude v krizových situacích podle potřeby na území celé České republiky," upřesnila Harazinová.

Hlučínský záchranný prapor vznikl v roce 2004 a loni v říjnu čítal dvě stovky profesionálních vojáků a přibližně pět desítek civilních zaměstnanců. Hlučínští vojenští záchranáři nejsou jediní, kteří v rámci úspor v armádě museli skončit. Ministerstvo obrany rozhodlo, že z šesti původních záchranných praporů zachová jen dva. Vojenské záchranné jednotky, které pomáhají při živelních pohromách, by měly zůstat jen v Olomouci a Rakovníku, kde by měly mít statut roty.

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme