První novinář v Česku dostal pokutu za tajení zdroje v politické kauze

Soud u nás poprvé potrestal novináře za to, že tajil svůj zdroj. Investigativní redaktorka on-line deníku Aktuálně.cz Sabina Slonková musí zaplatit pokutu 20.000 korun za to, že neprozradila, jak získala nahrávku loňských schůzek prezidentova kancléře Jiřího Weigla s lobbistou Miroslavem Šloufem v hotelu Savoy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sabina Slonková

Sabina Slonková | Foto: aktualne.centrum.cz

"Je pravda, že 2. 2. tohoto roku soudkyně zdejšího soudu zamítla stížnost paní Slonkové proti usnesení o uložení pořádkové pokuty, což má za následek, že v tuto chvíli je povinna pokutu uhradit," potvrdil pro Aktuálně.cz zamítnutí stížnosti mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Libor Vávra.

Až dosud přitom soudy zdůrazňovaly právo novináře svůj zdroj neprozrazovat tak, jak je to v Ústavě i tiskovém zákoně.Výjimkou byly jen těžké zločiny jako například vražda. Obvodní soud pro Prahu 1 nyní letitou praxi v případě Slonkové prolomil.

Pokutu za ni zaplatí redakce online deníku Aktuálně.cz. Redaktorka ale Radiožurnálu řekla, se svým právníkem zvažují variantu mimořádného opravného prostředku. Trvají totiž na tom, že trest je neoprávněný.

"Jak jsme měli možnost celou situaci pozorovat, tak náš dojem z toho je, že jde pouze o snahu úřadů získat informace, které nejsou schopni obstarat si nějak, na což už existuje i nález Ústavního soudu, který jednoznačně říká, že policie si nemůže vynucovat získávání informací od novinářů, pokud si je není schopná obstarat jinak," uvedla Slonková. Potvrdila také, že má jít znovu k výslechu, své zdroje ale bude chránit i v budoucnu.

Setkání Weigla se Šloufem se uskutečnilo krátce před loňskou volbou prezidenta. Spekulovalo se o tom, že mohli jednat o možnosti získat hlasy pro prezidentského kandidáta ODS Václava Klause od sociálních demokratů, jejichž lídři prosazovali Jana Švejnara. V kauze byli doposud obviněni bývalý pracovník rozvědky Petr Bakeš a bývalý policista Jiří Dvořák. Bakeš údajně požádal Dvořáka, aby pro něj získal nahrávku. Policista prý nevěděl, pro jaké účely má nahrávka sloužit, a žádosti vyhověl, aniž o tom sepsal jakýkoli úřední dokument.

Slonková je tak v této kauze zatím jediná potrestaná. Postup žalobce v jejím případě kritizoval i Syndikát novinářů, který jej označil za nepřijatelný. Není to navíc jediný zásah státní moci proti médiím - ve stejné době poslanci přehlasovali Senát a zakázali zveřejňovat odposlechy.

K tématu si přečtěte také:
Rozvědka šetří únik informací o schůzce Weigl - Šlouf
Prezident Klaus řekl, že nevěděl o setkání svého kancléře s Miroslavem Šloufem
Premiér Topolánek vylučuje dohody s Miroslavem Šloufem

Jana Zemanová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme