Generál je ve firmě s člověkem podezřelým z kontaktů s mafií

Bývalý náčelník generálního štábu Armády ČR Pavel Štefka nastoupil po odchodu z armády do firmy, kde působí člověk, o kterého se dlouhodobě zajímají české bezpečnostní složky. O kom je řeč? O Janu Jezberovi - jedné z klíčových postav dnes už bývalé vlivové finanční skupiny Interconex, která ovládala například známé litoměřické investiční fondy. Tajné služby i policie zmapovaly desítky Jezberových kontaktů s lidmi z někdejších sovětských tajných služeb, ale i podsvětí. Generál Štefka - nový partner Jana Jezbery - přitom ještě do konce roku pracoval jako externí konzultant Úřadu vlády pro bezpečnost.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mapka vztahů Jana Jezbery

Mapka vztahů Jana Jezbery | Foto: Marián Vojtek

Když Pavel Štefka odcházel z postu šéfa generálního štábu, provalily se informace o miliónových černých fondech, ze kterých se neoprávněně obohacovali štábní důstojníci. Ministerstvo zahraničí se Štefkou počítalo po jeho odchodu z armády na diplomatický post, ale odhalené černé fondy jeho budoucí kariéru zhatily. Vloni 30. června Štefka nastoupil do dozorčí rady společnosti FWDS Europe. Předsedou dozorčí rady je už zmiňovaný Jan Jezbera. Mimo jiné vlivný představitel sekty Svědkové Jehovovi a honorární konzul afrického Senegalu.

O Jana Jezberu se už od 90. let zajímají české bezpečnostní složky. Už v roce 1993 zachytila policie jeho úzké kontakty s kontroverzním ruským oligarchou Olegem Bojkem, kterého americká FBI i služby dalších států podezřívaly z praní špinavých peněz. Jezberova společnost Interconex se tehdy pokoušela Bojkovi pomoci v ovládnutí dvou českých bankovních ústavů.

A členem představenstva byl i Jurij Heřmánek. Podle informací Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu je Jurij Heřmánek v kontaktu s představiteli takzvané Solncevské mafie. Rádio Česko proto položilo Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu otázku, jestli se o Jezberu a Heřmánka aktuálně zajímá. Jeho mluvčí Pavel Hanták poznatky Rádia Česko nevyvrátil.

Co na Štefkovo současné angažmá ve firmě s mužem s podezřelými kontakty říká Úřad vlády, pro který Štefka necelého půl roku pracoval coby konzultant? Mluvčí vlády Jana Bartošová e-mailem těsně před ukončením Štefkova kontraktu na vládě vzkázala: "Pavel Štefka byl řádně podle zákona prověřen Národním bezpečnostním úřadem, a to na stupeň přísně tajné. Úřad vlády proto nepochybuje o tom, že pan Štefka je bezúhonný a jsme přesvědčeni, že v rámci zmíněné prověrky nebyla zjištěna žádná bezpečnostní rizika."

Také předseda sněmovního výboru pro obranu Jan Vidím informace Rádia Česko okomentoval poněkud vyhýbavě: "Zaprvé: Já to nevím, já to slyším poprvé, zadruhé: Nesleduji další profesní kariéru generála a za třetí: Myslím si, že tady trošilinku selhal státní aparát. Myslím si, že náčelník generálního štábu, který odchází z té pozice, by neměl být jakoby dán na pospas trhu práce."

Rádio Česko se samozřejmě snažilo získat reakci Pavla Štefky. Na čísle jeho mobilního telefonu je ale stále obsazovací tón. Podnikatel, který je v hledáčku bezpečnostních složek - Jan Jezbera - telefon sice zvedl, ale odmítl odpovědět na jakékoliv otázky a odkázal na šéfa představenstva firmy, v níž sedí Štefka, Tomáše Fingera. Také on odmítl rozhovor nahrát. Řekl ale, že zná Štefku z armády, a proto mu místo ve firmě nabídl.

Generál Štefka kvůli svému angažmá v soukromé sféře může přijít o bezpečnostní prověrku, která mu po odchodu z armády zůstala.

Štefkovy aktivity v soukromé sféře a skandál s černými fondy nejsou jeho jediným škraloupem. Náměstek ministryně obrany Radek Šmerda zhruba před rokem oznámil, že generál pobíral příspěvek na bydlení, přestože měl služební byt. Za pět let mu tak stát vyplatil asi 600 tisíc korun. Štefka se loni v květnu hájil těmto zjištěním teorií o spiknutí proti jeho osobě.

Přehrát

00:00 / 00:00

Generál je ve firmě s člověkem podezřelým z kontaktů s mafií. Podrobnosti má reportér Rádia Česko Jan Hrbáček.

Celý článek naleznete na webových stránkách Rádia Česko.

Marián Vojtek, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme